Росія має намір вжити заходи «асиметричного характеру» у відповідь на прийняття закону про декомунізацію, повідомляють «Известия» з посиланням на представника МЗС РФ.

За даними джерел, розглядається кілька варіантів заходів у відповідь на прийняття Польщею закону про декомунізацію: персональні санкції проти причетних до розробки закону польських політиків, економічні заходи та привернення до питання міжнародної уваги.

Однією із вірогідних відповідей Москви на дії Польщі співрозмовник «Известий» у російських дипломатичних колах вважає введення персональних санкцій проти польських політиків — авторів цього закону, а також значне зниження рівня російсько-польських економічних відносин.

У той же час, деякі політики заявляли і про доцільність «дзеркальних» заходів щодо Польщі. Як зазначив на нещодавній прес-конференції в Москві глава комітету з міжнародних справ Ради Федерації Костянтин Косачов, Росія, наприклад, може перестати доглядати за польськими меморіалами, очевидно, маючи на увазі комплекси «Катинь» і «Мідне». Сенатор також додав, що до меморіальних місць може бути зараховане і місце катастрофи авіалайнера президента Польщі, яка сталася під Смоленськом у 2010 році.

Зараз у всій Європі встановлено близько 4 тис. пам'ятників радянським воїнам, більшість яких знаходяться на території Угорщини. У Польщі таких меморіалів близько 500. Поки неясно, скільки з них підпадає під дію підписаного в липні президентом Польщі Анджеєм Дудою закону про декомунізацію. Документ передбачає демонтаж всіх пам'яток, які пропагують комунізм, за винятком меморіальних об'єктів, які є елементами поховань і військових кладовищ.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ