Росія надала громадянство 12 колишнім співробітникам спецпідрозділу «Беркут», які підозрюються в злочинах проти активістів Євромайдану. Про це в інтерв'ю телекомпанії «112 Україна» у суботу, 4 лютого, повідомив начальник департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк, передає Німецька хвиля.

Як уточнив Горбатюк, йдеться про епізод 20 лютого, за яким 26 (включно з командиром полку) екс-беркутівцям інкримінується причетність до розстрілів активістів Євромайдану. П'ять з підозрюваних перебувають під вартою, їх судять, інші - в розшуку. Оскільки є підозра, що вони можуть перебувати в Росії, щодо згаданих екс-беркутівців у Москву було направлено запити про екстрадицію. «Щодо 21 (екс-беркутівця - Ред.) направили. Але на сьогоднішній день надійшли відповіді, що 12 осіб отримали громадянство Російської Федерації. Двоє з них отримали право на тимчасове проживання», - зауважив він.

З його слів, стосовно інших екс-бійців «Беркуту» відповіді поки не отримано. Горбатюк зазначив, що екс-командир роти підрозділу «Беркут» Дмитро Садовник отримав громадянство через півтора місяці після втечі з-під домашнього арешту в 2014 році. Це вказує на спрощену процедуру отримання громадянства, яка є типовою у випадках людей, які «принесли якусь користь» Російській Федерації, додав Сергій Горбатюк.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ