Москва не визнала позитивне рішення гаазького арбітражу за позовом українського «Ощадбанку» про компенсацію збитків у 1,3 мільярда доларів у зв'язку з втраченими в Криму інвестиціями.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна« з посиланням на прес-службу Міністерства юстиції РФ.

»Російська Федерація не визнає рішення міжнародного арбітражу при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі, винесене 26 листопада 2018 року, в зв'язку з відсутністю в арбітражу юрисдикції на розгляд позову ПАТ «Державний ощадний банк України» до РФ«, — заявили у Мін'юсті РФ.

»Мін'юст Росії вживатиме всіх необхідних заходів для забезпечення представлення та захисту інтересів РФ у зв'язку з винесенням зазначеного арбітражного рішення", — додали у відомстві.

Як писав «Вголос», 26 листопада арбітражний суд у Парижі прийняв рішення задовольнити вимогу про компенсацію збитків установи в зв'язку з втраченими в Криму інвестиціями.

Сума відшкодування складе 1,3 мільярда доларів плюс відсотки, які будуть нараховувати з моменту винесення рішення до моменту фактичної компенсації.

Слухання відбулося згідно з Арбітражним регламентом Комісії Організації Об'єднаних Націй по праву міжнародної торгівлі 1976 року, а також відповідно до угоди між Кабінетом Міністрів України й урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій.

"Ощадбанк" у липні 2015-го надіслав офіційне письмове повідомлення уповноваженим представникам РФ про претензії, що випливають із незаконного поводження з інвестиціями банку в Криму в порушення численних положень угоди між урядами України та РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій, яка була підписана 27 листопада 1998 року, а також норм міжнародного права.

Оскільки РФ не надала відповіді на звернення "Ощадбанку" про врегулювання спору шляхом перемовин, банк скористався своїм правом використовувати інструменти міжнародного судового захисту відповідно до зазначеної угоди та подав повідомлення про арбітражний розгляд, яким офіційно почав арбітражний процес проти РФ.

Арбітражний розгляд розпочався в січні 2016-го, а слухання в Парижі — в березні 2017 року.

ІА "Вголос": НОВИНИ