Паспортизація Росією армійських корпусів самоназваних «ДНР» та «ЛНР» триває більше місяця, а сама ідея про спрощений порядок отримання російських паспортів для жителів ОРДЛО зародилась у керівництва Росії півроку тому.

Про це в інтерв’ю Громадському повідомив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та в.п.о. Георгій Тука.

«Для нас в міністерстві такі дії абсолютно не були неочікуваними. Бо щонайменше 4-5 місяців ми отримували інформацію від спецслужб про те, що спочатку ця ідея почала обговорюватися, потім почали готуватися до її реалізації. А от паспортизація армійських корпусів - першого та другого триває вже місця півтора, мабуть. Їхні так звані «службовці ДНР» та «ЛНР» першочергово отримали право стати громадянами «великої Росії». Для цього їм потрібно написати заяву, їх викликають в Ростов. Паспорти їм видають не в Донецьку, Луганську, а в Ростові. Таким чином Росія намагається зберегти назовні обличчя цивілізованої держави», — пояснює Тука.

Він також додав, що підписанням указу Росія опосередковано визнала себе стороною конфлікту.

«Я б не сказав, що вони юридично визнали факт окупації. Вони опосередковано визнали себе стороною конфлікту. До речі, я не можу погодитися що це суперечить Мінським домовленостям, бо в Мінських домовленостях згадки про такі дії немає, а Росія діє в цьому випадку виключно в рамках свого внутрішнього законодавства. І цей указ він по своєму духу і дійству суперечить духу і дійству Мінських домовленостей. Але це політична площина, а не юридична. До Мінських домовленостей не має відношення цей указ», — розповів заступник міністра.

ІА "Вголос": НОВИНИ