Про це пише Алан Фріман у виданні The Washington Post.

«49-річна Фріланд, яка вільно володіє російською мовою і колись очолювала Московське бюро видання Financial Times, вже давно в напружених стосунках з російським урядом через її активну підтримку України та її книги, що викривають вплив російських олігархів», - зазначає автор.

Три роки тому, будучи членом Палати громад Канади, Фріланд заборонили в'їзд в Росію разом з низкою інших відомих канадціву відповідь на санкції, запроваджені Канадою після анексії Росією Криму.

Після її призначення главою МЗС у січні цього року Москва дала ясно зрозуміти, що не має наміру зняти заборону на її в'їзд в Росію.

«З часу її призначення статті про історію сім'ї Фріланд поширювалися в Інтернеті пропутінськими сайтами, такими як Russian Insider i The New Cold War, - наголошує Алан Фріман.

Він наводить для прикладу статтю під заголовком «Нацистський скелет у сімейній шафі», в якій мовилося, що «дід Фріланд по материнській лінії Михайло Хом'як очолював українську газету, що розповсюджувала нацистську пропаганду в окупованому німцями Кракові в 1940-х роках».

Хом'як емігрував до Канади після війни і став провідним членом чисельної української громади в провінції Альберта, де пізніше народилася Фріланд. Він помер у 1984 році.

Цього тижня на прохання прокоментувати розповсюдження таких звинувачень, Фріланд пов’язала статті із зусиллями, що докладає Росія для дезінформації.

«Я не думаю, що це секрет», - сказала вона у ході розмови з кореспондентами після оголошення про продовження канадської місії з навчання українських військових до кінця березня 2019 року.

«Американські офіційні особи публічно заявили, і навіть Анґела Меркель публічно говорила, що були спроби з боку Росії дестабілізувати західні демократії, і я думаю, що слід не дивуватися, якщо ці зусилля були використані й проти Канади, - сказала міністр закордонних справ.

Відносини між Канадою і Росією спустилися до нового низького рівня протягом останніх років при влади прем’єр-міністра Стівена Гарпера, який неохоче потиснув руку президенту Володимиру Путіну на саміті у 2014 році і, за повідомленням, прямо сказав йому: «Забирайтесь геть з України».

Дипломатичні спілкування між обома країнами тоді, в основному, припинилися.

Останнім часом помітна деяка відлига. Минулого місяця Христя Фріланд зустрілася в Німеччині із російським колегою Сергієм Лавровим, хоча ознак скасування заборони на її в’їзд у Росію немає. Речник посольства заявив, що Канада повинна зробити перший крок, якщо вона хоче побачити скасування санкцій і російських контрзаходів.

Згідно з повідомленням видання Globe and Mail, один з дядьків Фріланд, колишній викладач, визнав у статті, опублікованій кілька років тому, що Хом’як працював на публікацію, яка розповсюджувала антисемістську пропаганду, проте не підписував жодних матеріалів, які появлялися в газеті. Речник глави МЗС Канади Алекс Лоуренс сказав виданню Globe and Mail, що Фріланд підтримує зусилля дядька вивчати «цей важкий розділ у життя її покійного діда».

Люди повинні запитувати звідки взялася ця інформація, і які мотиви тих, хто її поширює, - підкреслив Алекс Лоуренс.

«Вголос» 

ІА "Вголос": НОВИНИ