Росія розпочала гібридну війну проти української Церкви 1991 року, одразу ж після проголошення Україною незалежності.

Таку заяву зробив архієпископ Чернігівський і Ніжинський Православної церкви України Євстратій (Зоря) під час круглого столу в Києві, передає УНІАН.

Владика зазначив, це сталося одразу після прийняття Собором української Церкви у Києво-Печерській лаврі одноголосно прийняв рішення рішення про адміністративну незалежність. Євстратій наголосив, що одразу після цього Собору було зроблено все для здійснення перевороту в керівництві Церкви «по тому ж сценарію, по якому відбувалось захоплення Криму та як створювали фейкові народні республіки в Донецьку і Луганську, по тому ж сценарію Українська церква була частково привласнена Москвою і досі твердо утримується нею».

Архієпископ наголосив, що Москва продовжує утримувати частину православних парафій із метою недопущення «сакрального визнання того, що український народ — це окремий народ, що Україна є справжньою державою, бо це дві основні підстави для існування помісної Церкви».

Як писав «Вголос», раніше стали відомі вражаючі дані щодо кількості парафій Московського патріархату, які перейшли до ПЦУ.

30 січня Міністерство юстиції України офіційно зареєструвало Київську митрополію ПЦУ.

ІА "Вголос": НОВИНИ