Про це вона сказала в ефірі радіостанції Znad Wilii.

«Геополітична обстановка стала більш складною і агресивною, менш надійною. Ми спостерігаємо досить агресивну і загрозливу діяльність Росії в Україні, в Калінінградській області і навіть в Білорусі», – зазначила Грібаускайте.

Як заявила Грібаускайте, по сусідству з Литвою видно і чути брязкання зброї. Таке зовнішнє оточення змушує Вільнюс збільшувати інвестиції в оборону. «Сформовані національні сили швидкого реагування, поновлено призов на армійську службу, проводиться модернізація збройних сил», - повідомила Грібаускайте.

Державна рада оборони Литви рекомендувала передбачити у 2018 р. на військові потреби додаткове фінансування, яке складе в цілому 2,07% ВВП. У поточному році на це закладено 1,75% ВВП. Рівень оборонних витрат у 2% ВВП є неформальною нормою для членів НАТО. Литва виділяє на військові цілі з року в рік рекордні для себе суми.

Серед політиків зародилася ідея підписання парламентськими партіями зобов'язання довести до 2020 р. військові асигнування до 2,5% ВВП. Поки вона знаходиться на стадії обговорення.

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ