З такою заявою виступила в четвер на засіданні Постійної ради ОБСЄ тимчасово повірений у справах Організації Кейт Бернс, передає Укрінформ. 

«Викликає глибокий жаль, що Російська Федерація продовжує блокувати географічне розширення діяльності Спеціальної спостережної місії (СММ) попри ясну, сильну й постійну підтримку цього кроку з боку інших держав-учасниць. Ми знову повинні затвердити рішення про неадекватну місію, з обмеженою сферою охоплення – всього двох прикордонних контрольно-пропускних пунктів, які в сукупності складають лише кілька сотень метрів з 2,3 тис. кілометрів українсько-російського кордону, значну частину якого Україна не контролює», - зауважила американський дипломат.

«Через необгрунтовані обмеження з боку Росії для роботи СММ на кордоні, Місія як і раніше буде позбавлена змоги визначити повною мірою те, як Росія залучена до потоку зброї, фондів і особового складу для підтримки сепаратистів на сході України», - заявила Бернс.

Вона наголосила, що Пункт 4 Мінського протоколу «окреслює чітку роль для ОБСЄ щодо контролю та перевірки обох сторін міжнародного українсько-російського кордону та створення зони безпеки в прикордонних районах Росії і України».

Представник США наголосила, що існує чіткий зв'язок між контролем за припиненням вогню і прикордонним контролем, і дії РФ як держави-учасниці ОБСЄ перешкоджають всім зусиллям з урегулювання конфлікту.

«Повторна відмова Російської Федерації у розширенні масштабів діяльності цієї місії вкотре засвідчує, що вона відмовляється виконувати свої зобов'язання за Мінськими домовленостями», – констатувала представник США при ОБСЄ.

 

 «Вголос» 

ІА "Вголос": НОВИНИ