Росія та збройні формування, які вона підтримує, відповідальні за знищення безпілотника СММ ОБСЄ 27 жовтня біля кордону з РФ.

Про це йдеться у заяві Європейського Союзу, передає «Укрінформ».

«Будь-яке втручання проти технічного обладнання СММ ОБСЄ йде всупереч букві та духу Мінських домовленостей. Ті, хто відповідальні за будь-яке навмисне пошкодження, знищення чи втрату безпілотників СММ та іншого обладнання, повинні понести відповідальність, як політичну, так і фінансову», - наголошується у заяві.

Окрім того, у ЄС вимагають пояснення з боку Кремля щодо інциденту.

До заяви приєднались 28 країн-членів ЄС, Колишня Югославська Республіка Македонія, Чорногорія та Албанія - кандидати на вступ. Разом з тим, документ підтримали країни Європейської асоціації вільної торгівлі Ісландія, Норвегія і Ліхтенштейн, країни-члени Європейської економічної зони, а також Україна, Молдова, Грузія, Андорра і Сан-Марино.

Водночас, у своїй попередній оцінці СММ дійшла висновку, що найбільш ймовірною причиною падіння є вплив на БПЛА і що вісім людей чули вибух у тому районі в момент події.

Також падіння БПЛА відбулося незабаром після виявлення зенітно-ракетного комплексу 9К33 «Оса» та чергового конвою з семи вантажівок, які рухалися дорогою біля кордону з РФ, де немає пунктів пропуску.

Нагадаємо, у суботу 27 жовтня, під час польоту над окупованими територіями Донецької області, зник безпілотник СММ ОБСЄ.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ