Міжнародні розслідувачі (JIT) у справі збитого рейсу МН17 нібито купили оболонку ракетного двигуна у невідомого жителя «ДНР».

Про це пише російська "Новая газета« з посиланням на свої джерела.

»Яким чином зброя російської армії виявилася на території сусідньої держави, хто санкціонував його передачу, ще належить з'ясувати", - йдеться у повідомленні.

Джерело видання стверджує, що доказ опинився в руках у дослідників за гонорар в кілька десятків тисяч доларів. Видання зазначає, що «Нові дані» дозволили Москві знову ставити під сумнів в публічному просторі висновки міжнародного слідства JIT.

«На черговій презентації в Міноборони РФ показали документи, що вказують на українське походження ракети від установки «Бук», згідно з паперами Міноборони, ще в кінці 80-х років ракета з серійним номером двигуна 9032 була поставлена у військову частину в український Тернопіль», - пише «Новая газета».

За словами глави JIT Фреда Вестербеке, міжнародні експерти досі вивчають дані про ракету, але справжність цього речового доказу і справжні мотиви «посередників» поки невідомі.

Нагадаємо, в 2018 році розслідувачі показали дві частини знайденої на Донбасі ракети: сопло і корпус. Сопло - це місце для викиду продуктів згоряння, корпус - оболонка ракетного двигуна.

На корпусі двигуна нанесено номер 9д1318869032. За цим номером встановлено, що ракету виробили на Долгопрудненському науково-виробничому підприємстві в Підмосков'ї в 1986 році. Останні цифри на корпусі - 9032 - це унікальний ідентифікаційний номер двигуна ракети.

Як писав «Вголос», літак було збито у небі над селом Грабове Донецької області в зоні воєнних дій на сході України. За кількістю жертв ця авіакатастрофа стала найбільшою в історії України. На борту лайнера перебували 192 громадяни Нідерландів (один з них мав подвійне громадянство Нідерланди/США), 44 малайзійці (включно з 15 членами екіпажу і двома немовлятами), 27 австралійців, 12 індонезійців (серед них одне немовля), 10 британців (один із них мав подвійне громадянство Велика Британія/ПАР), чотири німці, чотири бельгійці, три філіппінці, один канадець і один громадянин Нової Зеландії.

Нагадаймо, сьогодні п’ята річниця авіаційної катастрофи пасажирського літака рейсу МН-17. Служба безпеки України встановила більше 150 людей, які брали участь у транспортуванні зенітно-ракетного комплексу «Бук» з Росії на Донбас, яким було збито літак Boeing Малайзійських авіаліній рейсу MH17.

ІА "Вголос": НОВИНИ