Росія виступила із заявою про нібито процвітаючий неонацизм, ксенофобію і утиски російськомовних в Україні.

Про це повідомляє Обозреватель з посиланням на коментар директора департаменту МЗС із гуманітарного співробітництва та прав людини Ріната Аляутдінова на нараді з людського виміру (HDIM) держав-учасниць ОБСЄ у Варшаві.

Він заявив, що тема прав людини в нинішніх умовах зіткнулася з політизацією і це «абсолютно невірний шлях».

«Ситуація на південному сході України, як і раніше, важка. Переконані, що внутрішньоукраїнська криза не має військового вирішення. Безальтернативною основою його політико-дипломатичного врегулювання є якнайшвидша і неухильна реалізація положень схваленого резолюцією Ради Безпеки ООН 2202 (2015) »Комплексу заходів з виконання Мінських угод« від 12 лютого 2015 року у всій їхній повноті і послідовності», – висловився Аляутдінов про війну на Донбасі і анексію Криму.

Також він заявив, що Київ нібито саботує виконання своїх зобов'язань за цими угодами, наполегливо ухиляється від прямого діалогу з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей.

Крім того, Аляутдінов закликав ОБСЄ пильніше стежити за Україною, оскільки Київ нібито регулярно порушує права і свободи людини.

Російський дипломат зазначив, що українська влада нібито «порушує свободу вираження поглядів, чинить тиск на неугодні ЗМІ, переслідує незалежних журналістів і громадських діячів». Крім того, він додав, що в Україні обмежуються релігійні права парафіян і священнослужителів канонічної Української православної церкви.

«На жаль, не дивлячись на обіцянки нової влади України виправити ситуацію з порушеннями прав людини в країні, помітних поліпшень не спостерігається», – обурено сказав Аляутдінов.

Традиційно представник МЗС також звинуватив країну в неіснуючих утисках російськомовного населення.

«Фальсифікація історії Другої світової війни, культивування неонацизму, ксенофобії, релігійної нетерпимості і вандалізму стали для України нормою. Таке свавілля певною мірою стало наслідком потурання схожим порушенням у країнах Прибалтики, чия політика щодо національних меншин виявилася »заразною«. Збіговиська колишніх есесівців і їх шанувальників щорічно проходять в Латвії та Естонії, а »нетитульне« населення позиціонується як загроза національній безпеці», – висловився представник Росії, закликавши ОБСЄ негайно втрутитися.

Як писав «Вголос», у понеділок, 16 вересня, Володимир Зеленський зустрівся з президентом Словаччини Зузаною Чапутовою. Під час зустрічі Глава Держави заявив, що Україна хоче, щоб кожен постріл на Донбасі фіксувала місія ОБСЄ.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ