Видання Bird In Flight опублікувало сатиричні карти світу XIX-XX століть, на яких авторам вдалося показати актуальну на той час політичну ситуацію.

Карта роз'єднаної Європи, Бельгія, 1864 рік

За підсумками Кримської війни Європі вдалося трохи втихомирити «російського ведмедя»: росіяни повернули Туреччині Карс, віддали Молдавії шматок Бессарабії, а також отримали тимчасову заборону мати військовий флот на Чорному морі.

Карта політичної ситуації в Європі перед Франко-пруською війною, Франція, 1870 рік

Європа напередодні Франко-прусської війни. Франція - озлоблений бородатий солдат з багнетом, а Пруссія (Отто фон Бісмарк) - товстун, який ось-ось лусне. Дрібна Бельгія стискається між воюючими Францією і Пруссією, Ірландія намагається зірватися з повідка Британії. Скандинавія кидається на континентальний конфлікт як пантера. Швейцарія - будинок без вікон і дверей, що помітно вказує на її постійний нейтралітет у всіх конфліктах, а хворобливого вигляду Росію всі ігнорують.

Сатиричні карти Андре Беложа, Франція, 1867 рік

Рідкісна картографічна карикатура, де Росія показана не лиходієм і варваром, а ерудованим джентльменом в пенсне. Автор показує зростаючий вплив Росії в сфері літератури і мистецтва, відсуваючи її агресивну військову політику на задній план.

На другій карті, датованій 1882 роком, поведінка європейський країн скоріше нагадує звіринець, який підняв бунт.

Карта восьминога-загарбника, Великобританія, 1900 рік

Фрідріх Роуз зобразив Росію восьминогом, який тягне свої щупальця до Китаю, Персії та Європи. Німеччина, Італія і Англія - ​​військові командири, які намагаються цьому протистояти, в той час як Франція та Іспанія зображені привабливими жінками. До Першої світової залишається чотирнадцять років.

Карта «псів війни», Великобританія, 1914 рік

Перша світова. Призвідник війни Німеччина - агресивна такса, її союзник Австрія - дворова собака, яка постійно надривно гавкає. Бельгія - безпорадний невеликий грифон, а потужні Франція з Англією - бульдог і пудель. Карабінер Італії, тореадор Іспанії, Португалія і Балкани завбачливо обгороджені розмежувальною лінією, як країни, що залишилися нейтральними. Голландія єхидно посміхається, Греція готова встромити ніж. Росія - каток, на колесах якого в бік Європи рухається агресивний ведмідь. Вся Британія показана гігантським матросом з помітним натяком на морську міць британців.

Карта політичного позиціонування сил під час Першої світової війни, Великобританія, 1914 рік

Карта відображає політичну ситуацію в Європі на початку Першої світової війни. Німеччина - орел, оточений озброєним солдатом з кров'ю на руках (Британія), ведмедем (Росія) і носатою дамою зі списом (Франція). Її союзники мають непереконливий вигляд: Австрія - сумний П'єро, що страждає від нерозділеного кохання до Німеччини; Туреччину фактично підштовхують до військового протистояння. Італія співає популярну в той час пісню Ела Джонсона «You made me love you» про примус до любові - відсилання до того, як Італія відмовилася виступити на боці Троїстого союзу і в 1915 році перейшла на сторону Антанти.

Карикатури Харві Вільяма, Шотландія, 1868 рік

Шотландець Харві Вільям в серії гротескових карт 1868 року зосередився на характерних рисах кожної держави.

 

Росія - ведмідь, схрещений з попом; Іспанія і Португалія, яка обіймає бобра, - ​​«зосереджені одна на одній, красі і вирощуванні винограду».

 

Уельс спекулює на величі образу короля Артура, який, за переказами, мав валлійські корені. На одній з карт Харві Вільям показує процес об'єднання Німецької імперії в обрисах міністра-президента Пруссії Бісмарка і прусського короля Вільгельма, натякаючи на вирішальну роль Бісмарка в питаннях зовнішньої політики.

Всі карти взято із сайту колекціонера Девіда Рамсі. У його колекції понад 150 тисяч рідкісних карт і картографічних знаків. У 1996 році він почав оцифровувати свій архів і поступово викладати його на своєму сайті - сьогодні у відкритому доступі лежить вже 82 тисячі карт у високій роздільній здатності.

ІА "Вголос": НОВИНИ