Про це повідомляє «Крим.Реалії».

Цей закон, підписаний президентом Росії Володимиром Путіним, нібито анульовує ліцензії, видані до анексії Автономної Республіки.

У російському законі прописано, що українські ліцензії анулюються з 1 жовтня 2015 року.

Законом встановлюється, що право користування ділянками надр, розташованими в Чорному і Азовському морях, буде надаватися за рішенням уряду Росії, прийнятому за результатами аукціону на право користування ділянками надр.

Згідно з російським законом, уряд Росії буде приймати рішення про проведення аукціонів по кожній ділянці надр на шельфі Азовського і Чорного морів, про визначення порядку та умов їх проведення, а також про склад та порядок роботи аукціонних комісій.

Після окупації півострова Росія захопила дві третини української території шельфу Чорного моря. У лютому 2018 року народний депутат Ольга Белькова повідомила, що з 2014 року Росія незаконно видобула понад 7 мільярдів кубометрів газу, нафти і природного конденсату.

17 жовтня 2016 року НАК «Нафтогаз України» і шість її дочірніх компаній ініціювали арбітражне провадження проти Росії з вимогою відшкодувати збитки, завдані захопленням активів групи в Криму. «Нафтогаз» ініціював виробництво відповідно до угоди між Кабміном України і урядом Росії про сприяння, здійснення та взаємний захист інвестицій.

Підконтрольний Кремлю глава кримського парламенту Володимир Константинов назвав необгрунтованими претензії компанії «Нафтогаз України» до Росії з вимогою компенсувати 2,6 мільярда доларів за активи, які залишились на півострові активи.

 

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели ряд економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

ІА "Вголос": НОВИНИ