«Геополітика повернулася разом з помстою після періоду відпочинку від історії, який називають періодом після Холодної війни», – цитує Bloomberg слова Макмастера, які він сказав під час промови у Вашингтоні.

Він наголосив, що Китай і Росія «підривають міжнародний порядок і стабільність». Вони ігнорують суверенні права своїх сусідів і верховенство закону.

Макмастер підкреслив, що Росія розв'язала «війну нового покоління», яка використовує методи «диверсії, дезінформації і пропаганди, використовує інструменти в кіберпросторі, проводячи операції через численні домени з метою розділити західне суспільство і налаштувати людей один проти одного. Так Москва намагається створити кризу впевненості.

Видання зауважує, що Макмастер не згадав прямо про втручання Росії у американські вибори, але його слова в широкому сенсі стосувалися подій, які зараз розслідує спеціальний представник Департаменту юстиції США Роберт Мюллер.

Макмастер нагадав, що Росія «вперше з часів Другої світової війни силою змінила кордони в Європі», розв'язавши війни проти України і Грузії.  У свою чергу, Китай радник президента США звинуватив у «економічній агресії», яка кидає виклик глобальному економічному порядку.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ