Про це заявила спікер Ради федерації РФ Валентина Матвієнко на зустрічі з головою Держзборів Угорщини Ласло Кевером, передає УНІАН.

«Ми діятимемо, щоб спонукати Україну прибрати із закону всі дискримінаційні заходи. Ми не можемо допустити, щоб він набрав чинності», - заявила Матвієнко.

За її твердженнями, «закон порушує базові принципи міжнародного права». Вона нагадала, що Рада федерації одноголосно ухвалила заяву у зв'язку з «утиском прав російськомовних громадян, людей інших національностей» в Україні.

«Ми не можемо не звертати уваги на цей закон. Він грубо порушує європейські конвенції в сфері прав національних меншин, їхніх мов і культури. В Україні проживають мільйони російськомовних співвітчизників. З ухваленням закону про освіту політика витіснення російської мови і зовсім набуває «законних» форм», - зазначила Матвієнко.

Водночас Ласло Кевер заявив, що Україна потрібна Угорщині, як «стабільний і врівноважений сусід».

«Закон про освіту свідчить, що, на жаль, сьогодні ця країна є нестабільною. Питання зачіпає нас не меншою мірою, ніж Росію. В Україні проживає 170 тис угорців. Цей закон унеможливлює навчання дітей угорською мовою. Ми не знайшли жодної здорової причини ухвалення даного документа, крім бажання посилити напругу всередині України», - сказав він.

ІА "Вголос": НОВИНИ