Росія і Україна врегулювали газовий спір, призначивши компанію «Росукренерго» (спільне підприємство «ГазпромБанку» і «Райффайзенбанку») постачальником газу в Україну.


Як повідомив в середу на брифінгу в Москві голова правління «Газпрому» Олексій Міллер, відповідно до п'ятирічного контракту «Росукренерго» постачатиме газ Україні. При цьому, пояснив він, «Газпром» продаватиме свій газ, призначений для українських споживачів, за формулою ціни з базовою ставкою $230 за одну тисячу кубометрів.


Своєю чергою голова НАК «Нафтогаз України» Олексій Івченко відзначив, що «Росукренерго» постачатиме Україні газ за ціною $95 за одну тисячу кубометрів.


Як пояснили журналістам в «Газпромі», різниця в ціні російського газу, одержуваного «Росукренерго» від «Газпрому», і ціною газу, реалізованого цією компанією українській стороні, буде компенсована за рахунок включення в баланс «Росукренерго» газу туркменського, узбецького і казахстанського походження, повідомляє «Інтерфакс-Україна».


Міллер також повідомив, що сторони домовилися про збільшення ставки тарифу на транзит російського газу через територію України з $1,09 до $1,6 за одну тисячу кубометрів на сто кілометрів при повній оплаті грошовими коштами.


Раніше ForUm повідомляв, що Національна акціонерна компанія (НАК) «Нафтогаз України» запросить європейських незалежних експертів для надання допомоги у визначенні «формули ціни» на російський природний газ для України.


«Поки що нам пропонують 230 доларів за тисячу кубометрів. І це вся російська формула, яка пропонується «Газпромом». Тому, я думаю, що ми запросимо незалежних експертів, які б втрутилися в цю ситуацію і надали своє бачення ситуації», - сказав прем'єр-міністр України Юрій Єхануров журналістам у Києві в неділю.


Він пояснив, що у формулі враховується «ціна, яка склалася протягом останніх дев'яти місяців на даній території, і коефіцієнти, залежні від того, які енергоносії будуть враховуватися у формулі». «Ми пропонуємо вугілля, уран. Можливо, це можуть бути інші енергоносії, але це вже питання розрахунків», - відзначив голова уряду.


Нагадуємо також, що заступник голови правління «Газпрому» Олександр Медведєв заявив, що Україна за 1 січня незаконно відібрала близько 100 млн. куб російського газу, направленого до Європи.


«Вартість вкраденого за добу Україною російського газу перевищила 25 млн. доларів», - наголосив він на прес-конференції у понеділок в Москві.


За словами Медведєва, «Газпром залучив незалежного аудитора - «SGS» для фіксації об'ємів газу, що надходить в газотранспортну систему України».


«ForUm»

ІА "Вголос": НОВИНИ