До такого висновку прийшли експерти Вищої школи економіки РФ, проаналізувавши бюджет на 2018-2020 рр., пише для DT.UA Юрій Смелянський.

За його словами, за параметрами структури бюджетних видатків Росія рухається в прямо протилежному напрямку відносно більшості розвинених країн.

«Так, у період з 2007-го по 2015 р. середня частка витрат на охорону здоров'я в бюджетах країн ОЕСР збільшилася з 17 до 18,7%, а в Росії за той же період вона скоротилася з 12,1 до 10,8%. Частка витрат на освіту в бюджетах країн ОЕСР в останнє десятиліття зберігалася на рівні близько 13%, в той час як в Росії вона знизилася з 11,8 до 9,9%», — наводять дані в ВШЕ РФ.

«Так, одним з інструментів забезпечення виконання нових «травневих указів» обрано збільшення ставок ПДВ. З допомогою непрямих податків зазвичай регулюється споживання, збільшення ставки веде до його скорочення. Уряд РФ вважає, що збільшення ставки дозволить бюджету зібрати додатково 2 трлн руб. в найближчі шість років на реалізацію амбітної програми Путіна. Ще 2 трлн руб. принесе підвищення пенсійного віку. 3 трлн Мінфін планує взяти в борг, розміщуючи ОФЗ, а залишок — 1 трлн — вилучити у нафтогазового сектора за рахунок податкового маневру, — зазначає експерт. — Підвищення ставки ПДВ викличе зростання цін на товари першої необхідності і вдарить по найбіднішим людям. Своєрідний, зауважимо, спосіб боротьби з бідністю...»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ