Про нелегкий період створення української армії розповів Михайло Слободянюк, завідувач музею Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана П.Сагайдачного, кандидат історичних наук, полковник у відставці.

«Я бачив на власні очі, як частина радянської армії перетворювалася на українську. Вклад Збройних сил України для створення незалежності є досі неоціненим. Станом на 1991 рік в Україні проходили службу більш як 900 тисяч військовослужбовців радянської армії. Спочатку було проголошення незалежності, а далі, 6 грудня, виданий указ про перехід всього цього угрупування в підпорядкування українського уряду, у перетворення на українську армію. Однак процес проходив досить складно. Якщо сухопутні війська прийняли Незалежність легко, то в авіації, повітряно-дисантних військах, Чорноморському флоті сприйняли це особливо тяжко . У повітряно-дисантних військах в той час ситуація була така: офіцерський корпус розділився навпіл. Одна частина підтримувала Росію, інша – Україну. Довелося аж до 1994 роки вести перемовини, в результаті чого, ця дивізія була розділена на дві частини. Одну одну із них перевели в Росію, і зараз цей підрозділ воює проти України на Донбасі», - поділився з корреспондентом «Вглосу» полковник.

Також історик додав, що особливо важко доводилося флоту тому, що Крим був русифікований, а єдине українське училище знаходилося саме в Севастополі. Росія до цього моменту вже була підготовленою. Майже одразу почали підбирати екіпажі, забирати з них українців та переводити офіцерів. Була спроба захопити кораблі, які стояли на зберіганні в Одесі, тоді довелось втрутитися нашим десантникам.

«Для створення української армії довелося багато чого перебороти і зовнішньо, і внутрішньо. Зараз ми бачимо, що все, що зараз відбувається, Росія планувала ще у 1991 році, але попри все, ми вистояли. Українці справді мають сильне і боєздатне військо, яким може пишатися», - зазначив кандидат наук.

ІА "Вголос": НОВИНИ