Про це повідомляє The Washington Post.

У рамках першого дослідження, опублікованого в журналі Psychological Science, були опитані лише американці. Основне питання – якою мірою їхній штат вплинув на історію США. Так, універсальним у відповідях виявилося перебільшення власної значущості, свого роду виборча пам'ять спільноти і зарозумілість, яку психологи тільки починають вивчати, називаючи «колективним нарцисизмом».

Друге ж дослідження проводилося у глобальному масштабі. Науковці запитали жителів 35 країн, який внесок їхньої країни у світову історію. Результати продемонстрували ще сильніший прояв самозакоханості нації.

Головним у світі нарцисом, згідно з дослідженням, стала Росія, жителі якої в середньому вважали, що їхня країна внесла вклад у 60,8% подій світової історії. 

США опинилися в середині списку із 29,6% - позаду Перу, Болгарії та Сінгапуру. 

Жителі Швейцарії виявилися наймеш нарцисичними, і вважають, що їхня держава була важливою у 11,3% світових подій, йдеться у дослідженні. Порівняно невеликі країни непропорційно високо оцінювали власну важливість, зауважують автори публікації. До прикладу, малайзійці вважають, що внесли вклад у 49% подій світової історії. Португалія заявила про 38%, Канада - про 40%.

 

Прояв колективного нарцисизму у країнах світу
 

«На якомусь рівні можна сказати, що нарцисизм і колективна пам'ять – це погано, тому що вони можуть заохочувати расизм, націоналізм і ксенофобію. Можна запитати, навіщо мати-природа взагалі дала нам такого роду пам'ять. Але в ній є і переваги. Це те, що сприяє спільності в розумінні нашого минулого, яке лежить в основі нашої ідентичності як країни або як народу»,  – прокоментував результати двох досліджень психолог Нової школи в Нью-Йорку Вільям Херст.


 

ІА "Вголос": НОВИНИ