Поки світові політики і дипломати домовляються з Володимиром Путіним і його бойовиками на Донбасі про припинення вогню і звільнення територій, Москва крок за кроком перетворює окуповані Донецьку та Луганську області України в ще одну область Росії, повідомляє ТСН.

Переселенка з Луганська Галина останні кілька місяців намагається продати власну квартиру в Луганську. Жінка зверталася до різних ріелтерів, що спеціалізуються на нерухомості в ОРДЛО. Усі вони відправляли в консульство РФ, де можна зробити довіреність, яку приймають у самопроголошених республіках. Український нотаріат вони вже більше року не визнають.

«ЛНР», «ДНР» не приймають жодних документів, які видані, в тому числі, і нашими нотаріусами. І стається такий казус. Людина хоче продати квартиру і єдиний документ, яким вона може зробити це – це документ виданий Росією», – розповіла жінка.

Отримати такий необхідний документ від консульства Росії – справа не з простих. Перш ніж прийти, потрібно записатися на прийом. Будь-кого туди не пускають. Перед тим, як призначити дату візиту секретар вивідує всі дані про нерухомість, майно і родичів. Далі ці дані перевіряють, а потім призначають дату та час зустрічі.

Росіяни вимагають для оформлення документів тисячу гривень, паспорт, довіренність.

Журналіста ТСН.Тиждень не запросили на співбесіду, бо були надані вигадані дані. Усе що відбувалось у консульстві Галина зняла на мобільний телефон.

Дівчина у віконці уточнює прізвище та ім’я, по-батькові. З’ясовує  мету візиту і пропонує виписати нашу героїню з її луганської квартири у консульстві Російської Федерації. Готову довіреність видають після оплати так званих консульських зборів у касу. Довіреність завірена печаткою консульства РФ у Києві. Перше що звертає на себе увагу – вона видана українцю, який передає права українцю на квартиру в Луганську. Як видно з цієї довіреності – Україні місто вже не належить.  

У МЗС України глибоко збентежені. Наразі дипломати готують ноту до російського МЗС і вирішують які санкції застосувати до консула Федерації і його заступників. Своїми діями росіяни порушують міжнародні договори і майже відкрито втручаються у внутрішню політику України.

«У МЗС глибоко занепокоєні виявленими фактами нотаріальних дій консульських посадових осіб. Керуючись статею 55-ю цієї конвенції, маємо зауважити, що консульська посадова особа в країні акредитації повинна дотримуватись законодавства країни перебування. Перше, і друге – не втручатися у внутрішні справи країни перебування», – заявили в міністерстві.

Росіяни свої дії не коментують. Ні у Лаврова, ні в Захарової, ані в самому консульстві. Через п’ять днів після оприлюднення результатів розслідування консульство продовжує працювати в звичному режимі.

Політичний експерт Олександр Палій застерігає українців мати справу з росіянами. Роздаючи довіреності, там переслідують кілька цілей. Вони справді повільно, але впевнено утверджують свою владу на непідконтрольній Україні території, а за допомогою довіреностей шпигують за українцями, що залишили цю територію.

Застерігають українців і в Міністерстві юстиції України. Там кажуть, що угоди укладені в зоні АТО на підставі таких документів, не будуть визнані українським законодавством.

«Правочини, що укладені на підставі такої довіреності на території АТО, мають незакінчений характер, що дозволяє стверджувати, що ці документи носять удаваний характер. Вони в майбутньому будуть позбавлені права в юридичному документообороті на території України», – зазначили у відомстві.

Офіційні заяви Кремля про відсутність росіян на Донбасі і про невтручання у внутрішні справи України спростовано. Це зроблено дрібними чиновниками з консульства Російської Федерації у центрі Києва. 

ІА "Вголос": НОВИНИ