Про це заявила спікер Ради Федерації Валентина Матвієнко на зустрічі з головою Держзібрання Угорщини Ласло Кевер, повідомляє «Сегодня».

У Росії, як і раніше, впевнені, що мовний закон України дискримінує права нацменшин.

«Ми будемо діяти, щоб змусити Україну відповідати європейським цінностям і змінити цей закон, прибрати всі дискримінаційні заходи», – сказала Матвієнко.

За словами Матвієнка, Росія не може допустити, щоб цей закон міг вступити в силу на Україні.

«Він грубо порушує всі міжнародні документи, конвенції, які гарантують і вимагають від усіх держав суворого дотримання прав національних меншин», – підкреслила російський політик.

Нагадаємо, 12 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи прийняла рішення з рекомендаціями Україні за підсумками термінових дебатів щодо закону «Про освіту». Рішення ПАРЄ досить жорстко засуджує те, що Верховна Рада прийняла закон про освіту, змінивши статтю 7 (про мову освіти) без консультацій з представниками національних меншин.

Під час виступу на сесії ПАРЄ 11 жовтня Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна гарантує право на навчання рідною мовою, але при цьому вивчення державної мови є обов'язковим.

Нещодавно Держдума РФ виступила із засудженням українського закону «Про освіту» та прийняла відповідну заяву, з якою має намір звернутися в низку міжнародних організацій.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ