На Донбасі воюють до 50 тисяч «російських волонтерів», росіян за національністю. Також у різні періоди там перебували від 2,5 тисячі 10 тисяч кадрових військових РФ. Головна мета Кремля – повернути Україну до Радянського союзу.

Про це в інтерв'ю телеканалу CBS News сказав президент України Петро Порошенко, передає його прес-служба.

«Він (Путін) хоче повернути Радянський Союз. Він відповів у інтерв'ю на запитання, що є найбільшою катастрофою ХХ століття — не Друга Світова війна, не Хіросіма, не Чорнобиль, а розпад СРСР. Це його мислення… Так, відвоювати. І повернути СРСР або Російську імперію. Як вам зручніше», — сказав Порошенко.

Президент заявив, що Україна має підтверджені дані про перебування на окупованій частині Донбасу регулярних російських військ.

«Ми маємо підтверджені цифри, що в різні періоди їхня кількість була від 10 тисяч до 2,5 тисячі — регулярних російських військ на окупованій території. Плюс вони мають майже 50 тисяч військ так званих «російських волонтерів», які були набрані через російську мобілізаційну систему і направлені туди. Однак, вони вдають, що вони не солдати регулярної армії. Але вони — росіяни, вони — за національністю росіяни, вони — російські солдати. Вони використовують російську зброю та амуніцію. І це — росіяни», — зазначив Порошенко.

50% тих, хто нині воює на Донбасі, є громадянами Росії.

«Росія хоче дестабілізувати Україну. Вони прагнуть дискредитувати досягнення Революції Гідності, які ми мали останні чотири роки», — сказав Порошенко.

Він додав, що це звучить, як «нова холодна війна». Однак, за словами глави держави, Україна зараз є «лінією фронту холодної війни».

«Але ми маємо гарячу війну зараз», — наголосив гарант.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ