Росія відмінила введену раніше заборону на імпорт рибних консервів, вироблених в Україні. Про це заявив сьогодні, 30 січня, на зустрічі з журналістами міністр аграрної політики України Олександр Баранівський, передає «УНІАН».

«Коли ми дізналися, що вони і рибу перестали пропускати і дали митниці відповідні інструкції…, в телефонному режимі ми їм пояснили, що консерви рибні на території України практично не виробляються, вони виробляються прямо на кораблях у відкритому морі...», - повідомив глава міністерства.

За його словами, ця заборона відмінена.

Як повідомлялося, Росія ввела з 20 січня заборону на ввезення в РФ всієї продукції тваринництва з України, включаючи рибні консерви і молочну продукцію. Росія звинуватила Україну в невиконанні ветеринарно-санітарних норм.

Мінсільгосп Росії стверджує, що обмеження вводяться через численні порушення російського ветеринарного законодавства при ввезенні вантажів тваринництва з України, відсутність дієвого контролю над надходженням, переміщенням і переробкою небезпечної у ветеринарному відношенні м'ясної сировини з боку Державної ветеринарної служби України. В Россільгоспнагляді відзначають, що внаслідок цього склалася реальна загроза занесення на територію Російської Федерації гострозаразних хвороб тварин і ввезення недоброякісної продукції, небезпечної для здоров'я людини.

Експорт вітчизняних рибних консервів в інші країни становить 7-8 млн. дол. Росія займає близько 75-80% частки експорту, що становить близько 6 млн. доларів США.

Обсяг внутрішнього ринку рибних консервів України перевищує 300 млн. умовних банок на рік. У 2005 році внутрішнє виробництво представляли 4-5 основних виробників. Найбільшими вітчизняними виробниками на ринку є ТОВ «Інтеррибфлот», ТОВ «Південна мануфактура «Пролив», завод «Істок», ТД «Фаворит».

ForUm

ІА "Вголос": НОВИНИ