Під час тристоронніх переговорів у Німеччині представники України, Росії та Євросоюзу обговорювали в тому числі питання боргу в 2,56 млрд доларів, які відповідно до рішень Стокгольмського арбітражу «Газпром» винен «Нафтогазу». Москва віддавати цей борг не хоче, тож Київ почав процес примусового стягнення активів «Газпрому» в Європі.

Міністр енергетики РФ Олександр Новак сказав, що на тристоронній зустрічі було порушено тему мирової угоди між Москвою і Києвом і припинення арешту активів «Газпрому» до рішення апеляційної інстанції шведського суду. Проте жодних рішень з цього приводу ухвалено не було. Про це пише Reuters.

«Сьогодні обмінялися думками, позначили позиції сторін, не було завдання прийняти конкретні рішення», - сказав Новак.

Водночас Росія може завантажити газотранспортні потужності України за рахунок зростання поставок російського газу до Європи, який оцінюється в 10-15% у найближчі п'ять-десять років. Але відновити контракти на транзит з Києвом готова лише після врегулювання судових розглядів.

«Ми готові подовжити чинний контракт, готові розглядати пропозиції і щодо укладення нового контракту, але ми повинні врегулювати всі спірні рішення до початку реалізації нового етапу взаємин», - заявив Новак.

Напередодні на спільній конференції з президентом США Дональдом Трампом президент РФ Володимир Путін назвав умовою відновлення контракту на транзит газу Україною, що завершується наприкінці 2019 року, врегулювання спору «Газпрому» і «Нафтогазу» в Стокгольмському арбітражі.

Новак сказав, що сторони обговорювали питання додаткових обсягів транзиту через Україну, який може бути забезпечений за рахунок зростання попиту в Європі, що виріс в першому півріччі на 6%.

«Ми сьогодні вже розуміємо, що в період найближчих 5-10 років обсяги поставок європейським споживачам будуть ще більші, ніж в 2017 і 2018 роках, мова може ще йти про додаткові 10-15%», - сказав Новак.

Ці обсяги обговорювалися як одне з джерел для завантаження газотранспортної системи України.

2017-го обсяг транзиту російського газу через Україну склав 93 мільярди кубометрів при загальному обсязі експорту в Європу і Туреччину в 194 мільярди кубометрів.

«Газпром» чекав, що цього року його поставки в далеке зарубіжжя можуть перевищити 200 мільярдів кубометрів, і оцінював, що обсяг транзиту через Україну після запуску трубопроводу «Північний потік-2» може скоротитися до 10-15 мільярдів кубометрів.

Сторони також обговорили ставку транзиту, розрахунки якої Україна представила в Єврокомісію.

Наступна тристороння зустріч запланована на жовтень.

ІА "Вголос": НОВИНИ