Про це написав на своїй сторінці в Facebook координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук.

За його словами, таким чином Кремль намагається заселити анексовані територію потрібними йому людьми.

«Для Москви представляють цінність тільки три категорії жителів півострова – персонал військової бази; зовнішня обслуга, яка допомагає забезпечувати функціонування бази; «живий щит», який використовується для прикриття агресії, а також маніпуляцій «гуманітарними питаннями» на міжнародній арені. Всі інші люди, як і сектора економіки/види діяльності, необхідні для їх життєзабезпечення, з точки зору Кремля – ​​це баласт. Російська влада послідовно здійснює заміну населення Криму, прагнучи підвищити частку лояльних громадян, ніяк не пов'язаних з Україною», – пише Тимчук.

За його словами, на українському півострові за час окупації з'явилося майже 11% росіян від загальної кількості жителів.

«Станом на 1 січня 2018 року, згідно з даними російської статистики, на півострові проживало 2 млн 346,4 тис. осіб, в тому числі в Криму – 1 млн 913,7 тис. осіб, у Севастополі – 432, 7 тис. осіб. На практиці ситуація дещо відрізняється від офіційних цифр. Так, за оцінними даними, населення Севастополя становить не 430 тис., а близько 600 тис. осіб. До Криму «у відрядження» приїжджають різноманітні силовики і чиновники, яких статистика фіксує лише частково. Офіційні цифри Росстату вказують, що за 4,5 роки в анексований Крим «мігрувало» 247,5 тис. осіб. Виїхали з Криму трохи більше 140 тис. «мігрантів». За рахунок міграції Крим отримав «чистими» понад 107 тис. нових людей», – пояснив Тимчук.

Також наголошується, що більшість новоприбулих залишилася, а виїжджали (за різними мотивами) в основному місцеві жителі, які проживали в Криму до окупації.

«Навіть офіційні російські дані вказують, що населення Криму за роки окупації замінилося на близько 17%. А якщо врахувати тих, кого не вловлює статистика, то заміна складе мінімум 20-25%. По суті, це вже на чверть інший Крим, якщо дивитися з точки зору населення. Нюанс в тому, що для Росії це абсолютно прийнятний сценарій», – пояснив Тимчук.

Він підкреслив, що Кремль вже мінімально наповнив окупований півострів лояльними кадрами і перейде до другої фази «освоєння»: почне системно витісняти зайвих людей, в тому числі – буйних ватників і активних пособників анексії.

«Модель буде дуже проста. Природно, ніхто не буде влаштовувати явні депортації, щоб не нариватися на звинувачення. Просто будуть створюватися нестерпні умови. А в міру відтоку громадян (щоб цей відтік не був помітний) поступово будуть «враховувати» тих, хто переїхав після 2014 року і фактично проживає в Криму, але «в списках не значиться». Що характерно, в «групу ризику» для витіснення першими потраплять ті місцеві жителі, хто знає, як насправді здійснювалася анексія, і хто допомагав її проводити. Тому що вони – живі свідки того, що влада в принципі може змінюватися», – додав Тимчук.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ