Про це повідомила власниця авто Катерина Молодцова на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook, припускаючи, що напад міг бути здійснений з конкретною метою. Цю подію активно обговорюють російські ЗМІ і звинувачують поліцію Гданська в некомпетентності та відсутності адекватної реакції – пише інтернет-видання Wyborcza.

Міський комендант у Гданську розпочав судовий розгляд для перевірки та пошуку винних. Шум у російських ЗМІ розпочався після того, як минулої суботи Катерина Молодцова написала в Facebook, що хтось кинув з вікна камінням прямо в машину її батьків. Сім'я приїхала на вихідні у Гданськ, щоб відпочити, орендувала одну з квартир на вул. Поврожнічей (ul. Powroźniczej) в Головному Місті. Після чого вирушили на прогулянку містом. Наступного дня, коли батько завів і розігрівав машину, з вікна будинку на машину посипалося каміння. «Я взяла дитину, щоб посадити в машину, а потім з будівлі, з другого поверху, на нас посипався град каменів, –  описує ситуацію Олена Бережна, мати Катерини. – Я почала дивитися навколо, щоб зрозуміти, що відбувається, подивилася вгору і побачила, як від вікна на другому поверсі відскочив назад молодий чоловік».  «Біди ніщо не віщувало, вийшли на вулицю, завели машину, прогріваємо, мама з донькою поруч годують птахів. Все це відбувається навпроти п'ятизіркового готелю, серед білого дня», – пише у повідомленні Катерина Молодцова. На щастя, мати та дочка Молодцової не постраждали, але в автомобілі було розбите скло, яке посипалося на сидіння.

«Я не думала, що така ситуація може трапитися в одному з найближчих до Калінінграда міст Польщі  – у Гданську», – починає свою розповідь Катерина, далі описує реакцію польської поліції і російського консульства, про які дізналася з розповідей матері.

Олена Бережная, матір Катерини, директор замку Schaaken (Шааке) в містечку Некрасове у Калінінградській області. Це на неї, її онуку і чоловіка повинні були посипатись камені. Сім'я з Калінінграду пішла по допомогу до сусіднього готелю Radisson. Там повідомили поліцію про цей випадок, а також повідомили російське консульство.

«Дуже швидко приїхала пара поліцейських. Жінка подивилася на нас не дуже доброзичливо і сказала, щоб ми з нею говорити польською, – каже Олена. – Я не знаю мови, тому я запропонувала, щоб ми говорили за таким принципом: ви щось російською, я дещо польською. Таким чином ми домовилися».

Олена розповідає, що вона вказала поліцейським на вікно, з якого посипалося каміння. Але поліцейські, замість того, щоб шукати чоловіка, взяли паспорти родини, щоб визначити, чи перебувають іноземці у Польщі легально. Це зайняло близько години. Також Катерина додала, що під час того, як вони вирішували питання з поліцією, з будинку, звідки невідомі атакували автомобіль, вийшли двоє чоловіків і розійшлися в різні боки. Поліція не звернула на це уваги.

Російські ЗМІ зосередилися на реакції гданської поліції, вказуючи на помилку – замість того, щоб ловити злочинців, поляки спершу взялися перевіряти законність перебування постраждалих у Польщі. Справа набуває масштабів скандалу.

Самого моменту вибиття скла камери не зафіксували. На записі видно авто вже з розбитим склом. «Враховуючи звинувачення, спрямовані проти поліцейських, які здійснювали інтервенцію, комендант міської поліції у Гданську вирішив розпочати розслідування з цього приводу, яке перевірить, чи співробітники поліції виконали всі дії належним чином», – повідомляє Карина Камінська з міської поліції в Гданську.

Поліція Гданська контактує з родиною росіян. Запланований черговий допит потерпілих.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ