Про це в ефірі Громадського повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Міністерство закордонних справ Росії направило Україні ноту, в якому просило дозволити російському омбудсмену Тетяні Москальковій відвідати не 34 утримуваних росіян, а 50. Зазначимо, що раніше українська та російська омбудсмени домовлялися відвідати на територіях обох країн по 34 в’язні.

«Перший наш етап — це відвідини 34 утримуваних. Але вчора ми отримали ноту МЗС Росії, де йшлося про сприяння візитам Москалькової до 50 громадян Росії», — заявила українська омбудсмен.

За її словами, наразі це питання перебуває на розгляді української сторони.

Денісова додала, що у списку Москалькової немає моряків керченського судна «Норд».

Як повідомлялося раніше, омбудсмен РФ планує 23 червня відвідати головреда «РИА Новости Украина» Вишинського.

Уповноважені з прав людини України Росії домовилися відвідати по 34 ув’язнених на територіях обох країн. Цьому сприяла телефонна розмова президентів України та Росії.

Водночас, український омбудсмен Людмила Денісова з 15 червня перебуває в Росії, але їй постійно відмовляють у зустрічах з українськими політв'язнями — Олегом Сенцовим, Романом Сущенком, Миколою Карпюком.

21 червня Президент України Петро Порошенко знову мав телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним та закликав звільнити українських політв'язнів.

Політв'язень Олег Сенцов, незаконно засуджений в РФ до 20 років колонії, 14 травня оголосив голодування. Він вимагає звільнення усіх українців-політв'язнів Кремля.  

Загалом в Росії та в окупованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ