На нагородженні призерів 53-го Міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах одна із них – режисерка Єлизавета Стішова – віддала свою грошову винагороду батькам незаконного утримуваного в Росії українського кінорежисера Олега Сенцова, повідомляє Еспресо.tv.

Повідомляють, що Стішову нагородили за фільм «Сулейман гора», знятий у копродукції з Киргизстаном. Він переміг у фестивальній секції «На Схід від Заходу».

Як зазначають, на церемонії закриття Стішова виступила на підтримку російського режисера Кирила Серебренникова й українця Олега Сенцова. Належну їй грошову премію в розмірі 15 тис. євро режисерка вирішила передати батькам колег, позбавлених волі.

Також нагороду отримав фільм Івана Твердовського «Підкинули». Його задіяли в головному конкурсі огляду і відзначили Спеціальним призом міжнародного журі.

Окрім того, в документальній секції перемогли «Свідки Путіна» (Латвія-Швейцарія-Чехія) – картина Віталія Манського, який віднедавна живе в Ризі.

Головну нагороду – «Кришталевий глобус» – отримала картина «Мені все одно, що ми увійдемо в історію як варвари» представника «нової хвилі» кінематографу Румунії Раду Жуде.

Нагадаємо, цього року український повнометражний художній фільм «Вулкан» Романа Бондарчука увійшов до конкурсної програми 53-го Міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах.

Також на фестивалі були представлені проекти українських документальних стрічок: «Панорама» режисера й автора сценарію Юрія Шилова, «Історія зимового саду» Семена Мозгового і стрічка «Додому» кримськотатарського режисера Нарімана Алієва.

Під час прем'єри українського фільму «Вулкан» на кінофестивалі Роман Бондарчук закликав звільнити Сенцова.

Як відомо, українська документальна стрічка «Панорама» перемогла на 53-му Міжнародному кінофестивалі в Карлових Варах у конкурсі Docs in Progress («Документальні фільми в процесі»). 

ІА "Вголос": НОВИНИ