Три дні тому ікону Богородиці «Призри на смирення» привезли до каплички у московському районі Гольяново. Пробуде вона там ще тиждень – це вже проанонсували московські попи, повідомляє ТСН.

У той же час у Введенському чоловічому монастирі у центрі Києва всередині той самий образ. Поряд з іконою  – скло, на якому лик Богородиці і маленького Ісуса відбився 26 років тому. Скло з монастиря не вивозять. А от чи справжня ікона нині у храмі – незрозуміло. Адже таку саму Богородицю возять містами Росії вже понад два роки.

У Краснодарі українська ікона «Призри на смирення» була півроку тому. До цього її возили в Хабаровськ, Усурійськ, Находку, знову в Москву та ще в десяток російських міст. І всюди до Богородиці величезні черги.

Міністр культури України про те, що чудотворна ікона гастролює Російською Федерацією, дізнається від ТСН. Обіцяє розібратись. І додає – якщо в Росії нині оригінал образа, то це злочин.

«Це контрабанда. Ми з Російською федерацією зараз не співпрацюємо і не обмінюємось музейними експонатами та артефактами», – каже Євген Нищук.

Священики Московського патріархату з Веденського монастиря Києва заспокоюють – справжній образ завжди стоїть у храмі української столиці. А на виїзді – копія, яку майстри малювали з благословення.

Де нині перебуває саме той образ, який відбився на склі – і через це ікону визнали чудотворною, залишається загадкою. Віряни готові стояти в чергах і до копії.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ