Звіт має бути дуже детальним, і включати оцінку статків олігархів, їх корумпованості та наближеності до російської політичної верхівки, пише Голос Америки.

Такі вимоги викладено в законі про розширення санкцій, прийнятому в США в серпні.

Урядові звіти США можуть скласти основу для потужного розширення санкцій проти оточення Путіна, а також ще більше ускладнити можливості залучення капіталу для російських підприємств, пов'язаних з державою.

Наближення строків в рамках закону про розширення санкцій «спричинило паніку серед російський олігархів», – сказав в інтерв’ю журналісту Російської служби Голосу Америки О. Яневському експерт Атлантичної ради, колишній керівник відділу санкцій в Державному департаменті Деніел Фрід. 

Серед іншого, звіт міститиме оцінку можливого впливу введення обмежень на залучення боргів та капіталу російськими квазідержавними установами. На додаток, адміністрація Трампа має подати до Конгресу окремий звіт стосовно впливу розширення санкцій на суверенний борг та деривативи.

Можливість введення нових санкцій спонукала російських олігархів замислитись про безпеку своїх грошей, які вони переважно переховують в офшорах та на Заході. Серед ініціатив, які нещодавно обговорювались в Росії і які, на думку, експертів, можуть дозволити олігархам уникнути розширених санкції США, – є створення криптовалюти, або випуск анонімних облігацій.

«Вони (олігархи) розуміють, що санкції можуть їх зачепити. Володимир Путін не може їх захистити, а Захід не такий слабкий чи корумпований, як їм про це говорили. Поведінка Росії матиме наслідки, тягар яких впаде і на їх плечі», – наголосив Фрід в інтерв'ю.

«Світова фінансова система, значною мірою, пов’язана з доларом. Навіть якщо транзакції проводяться в євро, кожного разу, коли транзакція в євро проходить через американський банк, вона підпадає під санкції... тому американські санкції мають великий вплив», – переконаний Фрід.

«Дехто в російському уряді іноді каже: «Ми просто вийдемо зі світової фінансової системи, щоб послабити можливість США вплинути за допомогою санкцій». Успіху! Скільки ви знаєте людей, які готові тримати свої заощадження в рублях? Цього не станеться ніколи», – заначає Фрід.

Аналітик американського аналітичного Центру стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS) Едвард Чау більш скептично ставиться до перспектив розширення санкцій проти Росії.

ІА "Вголос": НОВИНИ