До такого висновку вони прийшли, змоделювавши в лабораторії клімат найближчого сусіда нашої планети, повідомляє Lenta.ru з посиланням на відповідний прес-реліз.

Під час експерименту дослідники оцінили вплив екстремального середовища (високі дози гамма-випромінювання, низький тиск, низька температура) на мікробні спільноти древніх арктичних мерзлих осадових порід. Для цього була використана спеціально розроблена кліматична камера, в яку також помістили культивовані на поживних середовищах мікроорганізми і метаболічно активні клітини архей.

Результати показали, що опромінення привело до зниження кількості культивованих бактерій в десять разів і збільшення кількості архей втричі. Біологи МГУ стверджують, що зменшення кількості мікроорганізмів було викликано не загибеллю, а зміною їх фізіологічного стану. Також змінилася структура мікробного співтовариства. Наприклад, актинобактерії роду Arthrobacter після впливу гамма-випромінювання стали переважати в пробах.

Все це дало російським дослідникам підстави вважати, що мікроорганізми, подібні Arthrobacter, здатні жити на Марсі. Вони вважають, що з урахуванням інтенсивності випромінювання в реголіті мікроби можуть виживати на поверхні Марса протягом не менше одного-двох мільйонів років, а на глибині п'яти метрів – до 20 мільйонів років.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ