Він має намір просити політичного притулку у Франції, повідомляє «Дождь».

«Нас зустріли 14 грудня в Шереметьєво, і тоді нам показали всю серйозність намірів (у зв'язку з ймовірною справою проти цієї пари - ред.). І після семи годин, проведених у Слідчому комітеті, після двох допитів, одного - мене, другого - Оксани (тому що заява на нас обох), нам несподівано дають піти з Слідчого комітету», - пояснив Павленський.

Заява на нього і Шалигіну за статтею 132 КК РФ ("насильницькі дії сексуального характеру") написала актриса Театр.doc Анастасія Слоніна. Максимальний термін покарання по цій статті КК РФ - десять років позбавлення волі. Художник  провину заперечує і називає заяву "доносом".

Після допиту Павленський разом з Шалигіною і їх двома дітьми поїхав на автомобілі в Україну через Білорусь, а звідти полетів до Франції.

Адвокат Павленського Ольга Дінзьо повідомила "Дождю", що зараз йде дослідча перевірка. За результатами буде прийняте рішення про порушення або відмову в порушенні кримінальної справи. Захист ще не ознайомився з матеріалами. Дослідчу перевірку у справі веде Слідче управління по Південному адміністративному округу Москви (Симоновський міжрайонний відділ).

Художник-акціоніст Петро Павленський відомий епатажними акціями проти кремлівського режиму. Так, у липні 2012 року Павленський зашив собі рот і вийшов з плакатом на підтримку панк-групи Pussy Riot до Казанського собору у Петербурзі. Тоді Павленського поліцейські затримали і відвезли на обстеження до психіатра. Лікар визнав художника осудним і відпустив додому.

А 8 червня 2016 року Міщанський районний суд Москви засудив Павленского до штрафу в 500 тисяч рублів за акцію "Загроза" - підпал дверей будівлі ФСБ на Луб'янці.

-

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ