Дії Росії щодо заборони на ввезення продукції тваринництва з України позначаться на цінах на продукцію тваринництва на внутрішньому ринку цієї країни. Про це заявив сьогодні на зустрічі з журналістами міністр аграрної політики України (за рішенням ВР - в.о. міністра) Олександр Баранівський.

За його словами, українська молочна продукція займає близько 10-12% ринку Росії. «Ми переконані, експерти дають висновки, що не менше ніж на 15-20% ціни в Росії «підстрибнуть», оскільки дефіцит воднораз не перекриють», - заявив глава Мінагрополітики.

Крім того, Барановський додав, що «російські споживачі хочуть купувати нашу продукцію», а продукція з інших країн буде значно дорожчою за українську.

Стосовно м'ясної продукції, то, за даними Баранівського, експорт її до Росії незначний - близько 62 тис. тонн. «Це невеликий обсяг, і наш ринок дозволить її спожити, проблеми не буде», - відзначив глава Мінагрополітіки, передає «УНІАН».

Щодо молочної галузі, то Баранівський повідомив, що більше половини виробленої продукції відправлялося на експорт. За даними Мінагрополітики, в 2005 році до Росії було продано 112 тис. тонн твердих сирів, понад 25 тис. тонн вершкового масла і інша продукція. Барановський відзначив, що ведеться робота з пошуку нових ринків. «Коли сьогодні у нас Казахстан і Узбекистан готовий брати нашу продукцію, а везти потрібно через територію Російської Федерації. А вони транзит не пропускають.», - повідомив Баранівський. «Вже говорити про якесь непорозуміння дипломатичне, як ми говорили до цього, сьогодні не доводиться. Це чисто політичне рішення», - додав він.

Росія ввела з 20 січня заборону на ввезення в РФ всієї продукції тваринництва з України, включаючи молочну. Росія звинуватила Україну в недотриманні ветеринарно-санітарних норм.

ForUm

ІА "Вголос": НОВИНИ