Про це говориться в заяві Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщенних осіб України (МінАТО).

«РФ всупереч Конвенції ООН з морського права встановлює обмеження для проходження суден через Керченську протоку. Так, висота арки матиме обмеження у 33 метри над рівнем моря. Крім того, якщо раніше прохід Керченської протоки було дозволено суднам довжиною до 200 метрів, то тепер Російська Федерація заявляє про обмеження дозволеної довжини в 160 метрів», – заявили в МінАТО.

Новим вимогам до габаритів суден, за інформацією Маріупольського порту, не відповідатимуть щонайменше 144 судна, які заходили до порту протягом минулого року, що становить 23% від загальної кількості. Саме на ці судна припадає 43% вантажопереробки порту, зазначили в МінАТО.

«Встановлені обмеження призведуть до того, що до Маріупольського морського порту зможуть заходити лише судна з порівняно меншою повною вантажопідйомністю (10 тисяч тонн)», – підкреслили в Міністерстві.

У відомстві заявляють, що це, зі свого боку, впливатиме на конкурентоспроможність порту, оскільки такими суднами можна перевозити вантажі в межах Чорного та Середземного морів.

«На інші континенти – у Азію, Африку та в американські країни перевезення здійснюється суднами океанських класів. Оскільки більше за розміром судно дозволяє зменшити вартість морського перевезення з розрахунку на одну тонну вантажу», – пояснили в МінАТО.

У відомстві нагадали, що відповідно до ст. 44 Конвенції ООН з морського права 1982 року, «держави, які межують з протоками, не повинні перешкоджати транзитному проходу й повинні відповідним чином оповіщати про будь-яку відому їм небезпеку для судноплавства в протоці або прольоту над протокою. Не повинно бути ніякого припинення транзитного проходу».
 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ