За інформацію російських ЗМІ, головним кандидатом на пост предстоятеля єдиної автокефальної церкви вважається митрополит Вінницький і Барський Симеон, котрий зустрічався з Президентом України Петром Порошенком як представник ієрархів Української православної церкви Московського патріархату.

Як пише російське видання «Новая газета», на зустріч із Порошенком в Українському домі, яка відбулась 13 листопада, прийшли всього три ієрархи УПЦ МП — митрополит Вінницький і Барський Симеон (Шостацький), митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко) й архієпископ Новокаховський і Генічеський Філарет (Звєрєв).

«Перший із них мало не офіційно вважається кандидатом на пост предстоятеля єдиної автокефальної Церкви України, яку створює в країні Константинопольський патріархат», — зазначає НВ.

«Другий — головним ідеологом »канонічної автокефалії« України в надрах Московського патріархату, а третій — спостерігачем від предстоятеля УПЦ МП митрополита Онуфрія (Березовського), котрий не дозволив решті єпископату зустрітися з Президентом», — інформує ЗМІ.

За непідтвердженими даними НВ, митрополит Симеон (Шостацький) представив Президенту довіреності більш ніж десятьох єпископів УПЦ МП, котрі передали свої голоси Симеону на об'єднавчому Соборі 22 листопада.

Автори публікації зазначають, що ці дані не позбавлені підстав, про що свідчить роздратована реакція юридичного відділу УПЦ МП, де попереджалося, що «Собор єпископів УПЦ не доручав жодному єпископу брати участь і представляти УПЦ на будь-яких соборах».

При цьому уточнюється, що за рішенням Константинопольського патріархату, єпископи зберуться на об'єднавчий Собор не як представників своїх юрисдикцій, а в індивідуально: кожен єпископ представлятиме лише себе і свою паству.

За даними видання, керівництво Московського патріархату проявило воістину єзуїтську хитрість, щоб зірвати зустріч із українським Президентом.

Зокрема, зазначається, що архієреям були розіслані запрошення, проте вказали місцем зустрічі не Український дім, а Києво-Печерську лавру, і повідомлення про справжнє місце зустрічі застало багатьох вже в дорозі.

«У будь-якому випадку, ті з них, хто щиро хотів задати Порошенку свої питання, вважали за потрібне спершу зібратися в лаврі й обговорити ситуацію зі своїми побратимами», — констатує НВ.

Також повідомляється, що Онуфрій заявив Порошенку, що зустріч має пройти на церковній території, хоча лавра, за українськими законами, до такої не відноситься.

Як запевняють автори матеріалу, що таку зухвалість щодо власного Президента вони наважуються проявляти лише тому, що реально бояться президента сусідньої держави (РФ. — Ред.), котрий довгі роки був головним політичним спонсором структур Московського патріархату в Україні.

ІА "Вголос": НОВИНИ