Про це в коментарі РБК-Україна заявило джерело в уряді.

«НАКу вигідно, щоб «Газпром» розірвав контракт, оскільки це дасть можливість іноземним покупцям купувати газ на російському кордоні і «Укртрансгаз» буде надавати їм послуги з транспортування газу в Європу. Це, по суті, перший крок до становлення українського газового хабу», - сказав він.

На його думку, з припиненням дії контракту, кількість трейдерів газу на українському газовому ринку зросте, що позитивно позначиться на роботі вітчизняної газотранспортної системи.

«Укртрансгазу» набагато вигідніше мати велику кількість конкурентно налаштованих трейдерів газу замість одного монополіста, який маніпулює тиском на вході, недоплачував тариф, не підпадав під правила, які визначені українським регулятором. Це однозначно перші позитивні наслідки Стокгольмського рішення. Як з'ясувалося, менеджери «Газпрому» не так вже всесильні і під тиском роблять помилки», - додав співрозмовник.

Як писав «Вголос», сьогодні «Газпром» заявив про початок процедури розірвання контрактів на постачання і транзит газу з НАК «Нафтогаз України». після відмови російського ПАТ «Газпром» здійснювати поставки газу в Україну. 

Нагадаємо, що 28 лютого стало відомо, що Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги «Нафтогазу» щодо компенсації за недопоставлені «Газпромом» обсяги газу для транзиту. 

За рішенням Стокгольмського арбітражу, «Нафтогаз» домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку «Газпромом» погоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі «Газпром» має сплатити 2,56 млрд доларів на користь «Нафтогазу».

Як відомо, Україна 2 березня скоротила споживання газу на 14%. НАК «Нафтогаз України» вирішив терміново купувати газ у польської компанії «PGNiG».

3 березня президент Петро Порошенко повідомив, що ситуацію з газопостачанням в країні стабілізовано.

ІА "Вголос": НОВИНИ