Почесний патріарх Філарет допускає розкол у новоствореній Православній Церкві України (ПЦУ) і стверджує, що має повноваження скликати собор.

Про це він повідомив у коментарі ТСН. 

За словами Філарета, з моменту створення ПЦУ його спілкування з митрополитом Епіфанієм відбулося не більше п'яти разів.

«Хіба це спілкування? Коли кожен день потрібно управляти церквою. Тому спілкування немає. Через те, що немає спілкування – а воно повинно бути – церква розділилася, тому зараз моє завдання як патріарха зберегти українську церкву», – заявив він.

Водночас він стверджує, що має повноваження скликати собор. На питання, чи допускає він поділ ПЦУ, почесний патріарх Філарет заявив: «Допускаю. Але ми створимо єдину церкву».

Крім того, Філарет підкреслив, що Українська Православна Церква Київського патріархату (УПЦ КП) не ліквідована.

«Він (Київський патріархат – ред.) є. Його не потрібно повертати. Він існує. Є патріарх? Якщо є патріарх, значить, є і патріархат. Є Київська патріархія. Тому повертати патріархат не потрібно. Він є і повинен бути... І буде патріархат. Причому не буде невизнаним. Прийде час, коли буде визнаним», – сказав Філарет.

Однак Мінкульт зазначив, що заяви про нібито відновлення діяльності в Україні такого релігійного об’єднання, як УПЦ КП, є такими, що не відповідають дійсності.

Раніше ЗМІ оприлюднили інформацію, що між почесним патріархом Філаретом і митрополитом Епіфанієм є великі непорозуміння і навіть серйозний конфлікт. Зокрема, Філарет начебто бажає відновити структуру ліквідованої УПЦ КП та свій вплив на церкву, тоді як оточення митрополита Епіфанія схильне підтримувати «грецький устрій» ПЦУ, запропонований Фанаром.

Нагадаємо, що Філарет запросив митрополита Епіфанія 14 травня 2019 року вшанувати пам’ять священномученика Макарія.

Також Почесний патріарх ПЦУ Філарет заявив, що він має намір відновити Київський патріархат.

ІА "Вголос": НОВИНИ