Таку думку висловив екс-заступник глави НБУ Олександр Савченко, передає «24 канал».

За його словами, це рішення мало вплине на фінансовий рахунок і платіжний баланс України. Просто додасть деяких незручностей заробітчанам, які працюють у Росії.

Олександр Савченко зазначив, що в Росії працює велика кількість українських заробітчан. Через банківську систему вони надсилають кошти в Україну. Звичайно, робили це через російські банки. Після ухваленого Держдумою рішення вони будуть шукати інші шляхи переказу грошей.

«Зараз заробітчани зможуть користуватися різними платіжними системами - Western Union, до прикладу. Такі перекази також можна контролювати, але важко. Або ж зароблені кошти готівкою будуть возити в Україну фізично. Це називається кур’єрами. Такий спосіб ще 5-6 років тому домінував», – говорить експерт.

За словами Савченка, це тимчасово зменшить обсяг переказів грошей в Україну. Йдеться про надходження півмільярда доларів на рік, з яких половину і так привозили в кишенях.

Стратегічно нічого страшного немає, а тактично місяць-півтора піде на адаптацію для того, щоб заробітчани знайшли інший спосіб переказу грошей, що додасть їм певних незручностей. Думаю, що після цього вони звертатимуть більше уваги на Європу, як місця для отримання додаткового заробітку, – зауважив Олександр Савченко.

Нагадаємо, Держдума на засіданні в середу прийняла в третьому читанні закон, який обмежує грошові перекази з РФ до іноземних держав за допомогою іноземних платіжних систем.

 

«Вголос»

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ