Група міжнародних журналістів-розслідувачів OCCRP, відома за розслідуваннями щодо так званих «Панамських паперів» повідомила, що встановила механізм, який дозволив українським олігархам Коломойському та Боголюбову вивести з України 5,5 мільярда доларів.

Розслідувачі стверджують, що гроші «виводили через дочку »Приватбанку« на Кіпрі», повідомляє Голос Америки. 

Про це йдеться у матеріалі мережі розслідувальних журналістів OCCRP (Проект висвітлення організованої злочинності та корупції – Organized Crime and Corruption Reporting Project), який посилається на висновки міжнародної детективної компанії Kroll, яка надає послуги з розслідування діяльності компанії та консультує щодо ризиків ведення бізнесу тощо. Kroll базується у США.

Сайт Kroll описує її діяльність, як «встановлення невідомих фактів з метою сприяти відповідності антикорупційним правилам» та ін.

Журналісти так описують схему:

«Гроші виводились через дочірню установу »Приватбанку« на Кіпрі. Схема дозволяла приховувати факт, що гроші зникали, бо Національний банк України розглядав кіпрський філіал »Приватбанку« так само, як і його українські відділення, не розрізняючи їх. Через це чиновники так і не встановили, що готівка, яка переводилась на Кіпр залишала Україну. Між тим регулятори на Кіпрі, або не змогли помітити, що різні банківські перекази на загальну суму у 5.5 мільярдів доларів були підкріплені фіктивними контрактами, або ж – регулятор на Кіпрі не вдався до необхідних заходів, щоб перешкодити цим переказам. Ця система дозволила перекачати мільярди доларів через рахунки офшорних компаній у кіпрському відділенні »Приватбанку".

Як відомо, Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до НБУ і Кабміністрів щодо націоналізації ПриватБанку, визнавши її незаконною.

Рішення Окружного адміністративного суду міста Києва щодо незаконності націоналізації “ПриватБанку” оскаржить Нацбанк.

ІА "Вголос": НОВИНИ