Про це повідомив кореспондент «Вголосу».

«Через два місяці має завершитися слідство і тоді ми всі разом зберемося. І, як буде потрібне моє втручання, воно буде. Наразі закликаю усіх потерпілих  офіційно написати заяви начальнику ГУ Нацполіції у Львівській області Дмитру Загарії. Також я звернуся в обласну прокуратуру щодо інших подібних справ», – пообіцяв Синютка.  Окрім того він пообіцяв звернутися сьогодні до міського голови Львова Андрія Садового і повідомити про вимоги жінок, зокрема щодо звільнення лікарки О. Колодій. Жінки закликали Синютку відкрити «гарячу лінію», де б приймали скарги на всі пологові будинки та дії лікарів. Він пообіцяв зробити це.

Натомість, коли журналісти запитали у першого заступника міського голови Львова Віктора Пушкарьова, чому у європейському Львові такі жахливі умови в пологових, він відповів лишень, що не займається медициною і мусить «глибше» вивчити це питання.

Загалом під час пікету в. о. директора Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак наголосила: «Третій пологовий будинок знаходиться у підпорядкуванні управління охорони здоров’я Львівської міської ради. Управління проводить свою службову перевірку. Така акція, при всій повазі і співчутті до родини  – це тиск на слідство. Лікар не відсторонена від роботи, бо немає на сьогодні жодних правових підстав і чинне законодавство не передбачає цього.  Є процедура МОЗу, як проводиться перевірка у випадках скарг і смертності. У нас немає масових скарг, на щастя. Утім, у нас в області є лікарі, які були засуджені чи відсторонені від роботи. Та доки немає висновків судово-медичної експертизи, робити будь-які висновки, хто винен – передчасно».

Вона додала, що коли є звернення пацієнта в поліцію, буде проведена експертиза на рівні області, потім можна звертатися до МОЗ, або ж і одразу туди. «Департамент охорони здоров’я  чи управління не може приймати жодних рішень, а лише адміністрація лікарні. Вона може накласти дисциплінарне стягнення, навіть у випадку смерті, але не більше догани чи звільнення. А що стосується засудження, то таке рішення може винести лише суд», – розповіла Ірина Микичак. Загалом. за її словами, показник перинатальної смертності в області, куди входять випадки мертвонародження, смертності в пологах і у перших 6 діб після народження,  становить 9 дітей з тисячі народжених. А смертність до року – близько 240-250 дітей  на рік.

Керівник апарату Львівської ОДА Маріанна Вільшинська додала: «На сьогодні проводиться досудове слідство поліцією, тоді висновки будуть передані в департамент охорони здоров’я ЛОДА на експертизу, після чого матеріали буде знову передано в поліцію і суд. Тому передчасних висновків ми робити не можемо і звинувачувати лікаря також».

Начальник ГУ Нацполіції у Львівській області Дмитро Загарія розповів, що наразі слідство чекає на висновки судово-медичної експертизи, а рішення про відсторонення лікаря від посади має приймати адміністрація лікарні. «Враховуючи всі обставини, справу можуть забрати з районних підрозділів і передати в обласне слідче управління», – розповів Загарія.

Нагадаємо, Львівську облдержадміністрацію сьогодні вранці оточили згорьовані жінки, які втратили своїх дітей у пологових будинках. Разом з громадськими активістами вони вимагали негайно навести лад у медзакладах міста, а також провести неупереджене розслідування смерті дівчинки Поліни Стронціцької, яку матір Тетяна втратила ще в утробі.

https://vgolos.com.ua/photo/u_lvovi_zgorovani_zhinky_vyyshly_z_piketom_proty_katastrofy_v_pologovyh_budynkah_foto_230961.html

ІА "Вголос": НОВИНИ