У військовій прокуратурі поки не називають імен, хто стоїть за вбивством та торгівлею наркотиками. І про це майже синхронно цього тижня заявили голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука, народний депутат Дмитро Тимчук і головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

Про це йдеться в сюжеті програми «ТСН.Тиждень». Матіос каже більше – про участь в операції кількох надвпливових спецслужб різних держав. І про те, що саме тут криється секрет загибелі волонтера і позаштатного співробітника СБУ Андрія Галущенка або "Ендрю".

Саме цю загадкову смерть й досі розслідує журналіст ТСН Олексій Бобровников. Він розмовляв з Ендрю буквально напередодні трагедії. Із чергової поїздки на фронт Олексій Бобровников привіз моторошну новину. Члени знімальної групи «ТСН» самі врятувалися дивом. Бо з тим, що вони дізналися від Галущенка, не мали повернутись живими.

"Такого (подібного) вбивства (Андрія Галущенка) не було. Було все. Це – зовсім інше. Автомобіль, човен, який щось перевозить, – це зрозуміло. А ми чотири місяці не могли встановити мотив. Я такої детективної історії не зустрічав у своїй практиці", – говорить Анатолій Матіос.

Військовий прокурор, здається, щиро хоче найшвидшого розслідування. Але він говорить, що журналіста «ТСН» хотіли вбити разом з Ендрю. Журналіст Олексій Бобровников прийшов до Ендрю за інформацією, а через три дні його не стало. Мобільна група вийшла на слід чогось суперкоштовного.

Георгій Тука, волонтер на той час, а нині керівник Луганщини, про це також писав. Родина Ендрю про це говорила.

20 серпня, за 13 днів до смерті, Ендрю сказав доньці: "Щось велике, малюк, докопались ми до чогось дуже великого". "Ми знаємо всю логістику. Цей злочин, вбивство Ендрю, – це вершина айсбергу транснаціональної злочинності, де крутяться занадто великі гроші. Бюджети шалені – логістика проходження ніщо, порівняно із зиском за доставку якісних наркотичних засобів у Європі.

Географія цього злочину не замикається Щастям і Луганською областю. Це – "ЛНР", "ДНР", Харків, Київ, Львів. Фактично вся Україна", – зазначає головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

Нібито з Азії через Росію – далі в "ЛНР" та "ДНР", а тоді повз блокпости українських військових крізь місцями дірявий кордон із територіями, окупованими сепаратистами, ідуть величезні потоки наркотиків. Які далі потрапляють у Європу через український західний кордон.
Нагадаємо, орден «За мужність» вручили дружині гласного позаштатного співробітника Андрія Галущенка – «Ендрю», якого Президент України нагородив посмертно за його подвиг. Під час цієї ж колегії СБУ було затримано заступника керівника регіонального підрозділу департаменту контррозвідки Служби безпеки України за систематичне одержання неправомірної вигоди.

ІА "Вголос": НОВИНИ