Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів ICIJ почав публікацію даних з секретного досьє Управління з протидії фінансовим злочинам (FinCEN), що входить у структуру Міністерства фінансів США. Витік файлів, пов'язаних з транзакціями на суму близько 2 трлн доларів, свідчить про те, що деякі з найбільших банків світу роками дозволяли злочинцям відмивати гроші.

Файли FinCEN опинилися в розпорядженні американської медіакомпанії BuzzFeed News.

Документи також показують, як російські бізнесмени використовували банки, щоб уникнути санкцій, які повинні були перешкодити їм переправляти свої гроші на Захід.

Файли FinCEN – це понад 2500 документів, більшість з яких банки відправляли владі США в період з 2000 по 2017 рік.

Ці документи є одними з найбільш ретельно охоронюваних секретних документів міжнародної банківської системи. Банки використовують їх для повідомлення про підозрілу поведінку, але вони не є доказом правопорушень або злочинів.

З витоку файлів FinCEN стало відомо:

Банк HSBC дозволив шахраям перемістити мільйони доларів вкрадених грошей по всьому світу, навіть після того, як він дізнався від американських слідчих, що ця схема була шахрайством.

Є свідчення, що один із найближчих соратників президента Росії Володимира Путіна використовував Barclays Bank у Лондоні, щоб уникнути санкцій, які повинні були перешкодити йому користуватися фінансовими послугами на Заході. Частина грошей пішла на придбання творів мистецтва.

ІА "Вголос": НОВИНИ