Автор звіту, журналіст Крістофер Міллер повідомив, що почав свою роботу у січні, коли минуло вже понад шість місяців з часу, коли Шеремета вбили, пише УП.

«Справа була заморожена. Мотиви не були підтверджені, велику кількість часу і зусиль витратили на розшук слідів злочину – і це не дало жодних ниточок. Натомість ознакам убивства дуже мало уваги приділили», –наголосив він. 

Також Міллер зазначив, що убивці, яких видно на камерах спостереження, не були визначені:

«Убивці, яких видно на камерах спостереження, коли вони підкладають бомбу, не були визначені – вже не кажучи про затримання. Лише завдяки зусиллям журналістів ми побачили їх на відео».

Водночас, Міллер нагадав, що Служба безпеки України видалила відео з деяких камер спостерження і слідчі органи заважали один одному:

«Потенційні свідки і колеги Шеремета кажуть, що їх не викликали на ретельний допит. Сім'я Павла, друзі та журналісти, з якими я говорив, звинувачували владу в нездатності до роботи, недбалості і саботажі… Що у нас зараз є – це неповне розслідування, яке дало дуже мало результатів», –наголосив Міллер. 

Разом з тим, координатор програми CPJ у Європі та Азії Ніна Огнянова заявила, що у звіті міститься два основних блоки рекомендацій – українській владі і міжнародній спільноті.

«CPJ закликає офіційних осіб пожвавити розслідування, зосередитися на роботі Шеремета в Україні як на можливому мотиві злочину і підтримувати будь-яке паралельне незалежне розслідування, а ЗМІ постійно доповідати про результати», – поінформувала вона.

Варто наголосити, що комітет звернувся до президента України Петра Порошенка:

«Ми також закликаємо президента Порошенка засудити погрози і напади на журналістів в Україні і запевнити, що вони будуть ретельно розслідувати… Ми також закликаємо його публічно підтвердити критичну роль незалежної преси в Україні».

«Ми також закликаємо російський та білоруський уряд повністю співпрацювати у розслідуванні убивства Шеремета та полегшувати доступ розслідувачам, щоб вони розглянули будь-які ознаки справи, які б могли привести до результатів», - додала Огнянова.

CPJ також очікує активності від Євросоюзу і Ради Європи і наполягає, щоб європейські делегати брали участь у зустрічах саміту ЄС – Україна у Києві цього тижня.

Як відомо, Шеремета вбили у центрі Києва 20 липня 2016 року. За інформацією слідчих, зловмисники закріпили вибухівку на днище автомобіля, за кермом якого був Шеремет. Поки злочин залишається нерозкритим.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ