Служба безпеки України встановила осіб, які електронною поштою надсилали погрози Генконсульству Республіки Польща у Львові від імені місцевих журналістів.

Про це повідомили в Управління Служби безпеки України у Львівській області у Facebook.

Оперативники спецслужби встановили, що погрози здійснювали двоє львів’ян, які займаються протиправним виготовленням польських документів для громадян України. Вони оформлювали замовникам «Карту Поляка» на підставі фальшивих довідок про участь громадян України у діяльності організацій польської національної меншини.

Після оприлюднення місцевими інформаційними агенціями - «НТА» та «Вголос» матеріалів, які викривають незаконний механізм, зловмисники вирішили помститися журналісту. Вони зареєстрували електронну скриньку, з якої у Генконсульство та у польську громаду Львова почали надходити погрози нібито від імені автора журналістських розслідувань.

У ході обшуків, проведених у помешканні фігурантів справи, правоохоронці виявили ноутбук, мобільні телефони, банківські картки та понад 30 тисяч євро. У ноутбуці зловмисників співробітники Служби виявили докази, що саме на ньому готували і надсилали лист від імені журналіста, з погрозами на адресу польського Генконсульства. На ПК зберігалися й нові листи з погрозами, зокрема, безпосередньо консулу Республіки Польща у Львові.

Наразі тривають слідчо-оперативні дії для встановлення всіх осіб, причетних до протиправної діяльності за ч. 2 ст 129 (погроза вбивством) Кримінального кодексу України.

Обшуки проводились спільно зі слідчими ГУ НП (Поліція Львівської області) під процесуальним керівництво Львівської місцевої прокуратури № 1 (Прокуратура Львівської області).

Нагадаємо, що ІА «Вголос» провело розслідування про те, як у Львові можна отримати «Карту Поляка», не маючи жодного польського коріння.

Пізніше мафія торгівців «Картами Поляка» погрожувала «Вголосу».

Після чого 11 січня у Львові представники правоохоронних органів провели обшуки в осіб, які ймовірно причетні до погроз життю та здоров’ю представнику Генерального консульства Республіки Польща у Львові.

ІА "Вголос": НОВИНИ