Вибух під Архангельськом стався під час випробування прототипу крилатої ракети нового типу, про яку згадував президент Володимир Путін.

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на американську розвідку.

Представники розвідки США на умовах анонімності заявили, що підозрюють, що вибух пов'язаний з випробуванням прототипу міжконтинентальної крилатої ракети з ядерною установкою Буревісник, яку НАТО позначає як SSC-X-9 Skyfall.

Ця крилата ракета може досягти будь-якого куточка Землі. Вона стартує з наземної пускової установки і оснащена ядерною енергоустановкою.

Видання пише, що згідно з попередніми характеристиками, Буревісник практично недосяжний для перехоплення існуючими американськими протиракетними системами на Алясці і в Каліфорнії, які призначені для перехоплення міжконтинентальних балістичних ракет в космосі.

Раніше повідомлялося, що аварія  на військовому полігоні в Архангельську сталася під час випробувань крилатої ракети з ядерною установкою.

У Міноборони РФ повідомили, що НП сталася під час випробування рідинного реактивного двигуна. Російська влада повідомляла про двох загиблих і шістьох постраждалих.

У день вибуху в Сєверодвінську зафіксували  короткострокове підвищення радіаційного фону.

Згодом у держкорпорації Росатом повідомили, що через збіг обставин на військовому полігоні загинуло п'ятеро співробітників ядерного центру в Сарові.

ІА "Вголос": НОВИНИ