Вперше за п'ять років рубль показав в першому півріччі найгіршу динаміку серед 11 валют колишнього СРСР. Про це пише Економічна правда за даними Bloomberg.

Після удару, отриманого від санкцій і посилення монетарної політики в США, рубль подешевшав більш ніж на 8 відсотків до долара в 2018 році, що більше ніж удвічі перевищує втрати будь-якої іншої валюти в цій групі.

Без санкцій США, введених в квітні, він міг би бути на 4 відсотки міцнішим, кажуть в Банку Росії.

При цьому лідерами рейтингу стали національні валюти України (плюс 7,14%), Грузії (плюс 6,1%) та Молдови (плюс 1,69%).

Росія все частіше приймає на себе весь тягар зміни настроїв інвесторів, в той час як чотири пострадянські валюти показали зростання, потрапивши в топ-10 по динаміці в світі в цьому році.

Все ще тісно пов'язані з Росією через потоки капіталу і міграцію, колишні сателіти мають перевагу, тому що не беруть участі в дорогих геополітичних іграх свого більшого сусіда, пише видання.

Наразі аура ризику навколо Росії перетворила її колишніх супутників у відносно більш безпечні країни, хоча за розміром їх ринки тьмяніють у порівнянні з російським.

Що стосується Казахстану і Білорусі, членів Митного союзу, для яких Росія є головним торговим партнером, то їх валюти відчули на собі наслідки квітневих санкцій США.

У міру того як все більше центробанків регіону наслідують приклад Росії і дозволяють ринку самому визначати обмінний курс, кореляція з рублем стає слабшою.

Висока вартість запозичень також допомагає захистити локальні валюти: реальні процентні ставки в Україні і в Білорусі вищі, ніж в Росії.

ІА "Вголос": НОВИНИ