Румунія має намір вимагати від Росії офіційних пояснень, чому країна платить за постачання газу більше, ніж її сусіди — Україна і Болгарія. Про це заявив міністр економіки і торгівлі Румунії Кордуц Шереш, повідомляє РБК.

«Я хочу знати, чому Румунія платить більше, ніж Україна», — зауважив Шереш в інтерв’ю місцевій телевізійній компанії.

Він наголосив, що посередницькі компанії, які здійснюють імпорт природного газу з Росії до Румунії, повинні пояснити, чому вони відмовилися підписати контракт з «Газпромом» про постачання газу до 2013 року за ціною 250 доларів за 1 тис. куб. м. Натомість був підписаний договір про постачання газу до 2030 року за ціною 270 доларів за 1 тис. куб. м. в перші три місяці 2006 року, а далі за ціною не вище 285 доларів за 1 тис. куб. м.

Тим часом раніше Шереш неодноразово наголошував, що укладений з Газпромом контракт, на підписанні якого він був присутній, є вигідним для Румунії. Росія постачає 40% споживаного в Румунії природного газу.

Нагадаємо, що 4 січня 2006 року було залагоджено газовий конфлікт з Україною. Відповідно до домовленостей, «Газпром» з 2006 року продаватиме «РосУкрЕнерго» газ з початковою ціною 230 доларів за 1 тис. куб. м., а Україна купуватиме у цієї компанії газ (російський і середньоазіатський) за ціною 95 доларів за 1 тис. куб. м.

Крім того, згідно з укладеним довгостроковим контрактом на транзит російського газу через Україну, транзитна ставка була підвищена з 1,09 до 1,6 долара за 1 тис. куб. м на 100 км. При цьому всі розрахунки будуть проводитися грошима.

proUA

ІА "Вголос": НОВИНИ