Про це українська письменниця, борець за права державної мови Лариса Ніцой заявила в ефірі ObozTV.

«Ви знаєте, як вони стали російськими? Російські царі спочатку вкрали у нас назву «Русь». Адже вони були московитами. Русь – це наше. У ваших батьків вкрали хату, а ви говорите, що власники – ті, хто вкрали», – заявила письменниця.

На питання, кому зараз належить термін «русский», Ніцой відповіла: «Це наше! У нас поцупили все. Ми з вами російські насправді, а вони – московити. Московське царство указом Петра Першого назвало себе Русь. Уявіть собі, що Німеччина сьогодні прокидається, а Франція видає указ – ми сьогодні Німеччина. Це ж маячня!».

«Але московити і далі називали себе московитами. Тоді підключилася Катерина Друга і видала наступний указ – всіх московитів, які називають себе московитами – бити палицями нещадно. Це історичний факт, це лежить в музеях! В результаті московитів карали і примушували називатися росіянами», – продовжила вона.

За словами Ніцой, «треба чітко назвати їх їхньою назвою – московити, а не росіяни».

«Нам все одно, як вони вважають, нам головне, як українці вважають. Ми на Китай говоримо «Китай», але китайці використовують свою назву, в інших країнах теж по-іншому говорять», – додала вона.

ІА "Вголос": НОВИНИ