"Шановні панове!

Як вам відомо, з 22 квітня по 8 травня у культурному та освітньому житті м. Львова триває безпрецедентна (на думку організаторів) подія. Йдеться про зустрічі школярів Львова з письменникам, які пишуть українською мовою.

Літератори у навчальних закладах читатимуть власні твори і говоритимуть із дітьми про те, що завдяки читанню, освіті та культурі їхнє життя може змінитися на краще.

В 200-ту річницю з дня народження видатного письменника України М. В. Гоголя, з літературним скарбом якого українці тепер знайомляться на уроках «Зарубіжної літератури», зустрічі з письменниками, безумовно, необхідні.

Вони є ефективним засобом прищеплення інтересу до літератури для спраглої до спілкування молоді. Тож формат, запропонований організаторами – пряме спілкування літераторів і дітей, можна лише вітати.

Але, побачивши серед організаторів акції Управління освіти Департаменту гуманітарної політики ЛМР, який планує закрити Львівську СЗШ № 35 з російською мовою викладання і небезпідставно остерігаючись нових капостей по відношенню до даного навчального закладу, ми вирішили познайомитися з творчістю поета, з яким мають зустрітися учні школи. І були шоковані.

Запрошений форумом видавців молодий «мистець» вважає українську поезію – «сучою», а «книжки - курвами, що пішли по руках». Цікаво, ким тоді він вважає видавців, до яких приїхав в гості?!

Заглибившись в творчий доробок автора, учні зможуть довідатись про «алкоголізм Шевченка», різноманітні анатомічні подробиці, викладені в спосіб, який не дозволяє зачитати це навіть в товаристві дорослих людей.

Ви погодитеся, що рядки зі збірки «8 місяців шизофренії»: «Я дімедролю. Читаю вірші. / Багато бухаю. Багато сплю. / Залізаю у сон, наче у нішу. / Я матюкаюсь. Але не курю.», не можна вважати профілактикою тютюнопаління в школах.

В школу, де навчаються переважно діти з православних родин, в якості літератора прийде людина, яка дозволяє собі публікувати неприпустимі для християнина рядки, де згадуються Свята Трійця, Євангеліє, апостоли, містяться образи на адресу духовенства.
Яку думку після такої зустрічі школярі-росіяни складуть про сучасну українську літературу?!

Не маючи наміру образити інших письменників, які зголосилися зустрітися з дітьми, запитуємо у вас: «Ви можете гарантувати, що в якусь з інших шкіл Львова не завітає бумагомарака подібного штибу?»

Шановні панове, ця акція, погоджена Управлінням освіти Департаменту гуманітарної політики ЛМР, свідчить лише про недбальство та непрофесіоналізм підлеглих вам чиновників.

Департамент гуманітарної політики вдруге за останній час своїми недоречними ініціативами стосовно 35-ої школи «підкладає вам свиню» та завдає шкоди іміджу очолюваних вами структур. Будете чекати далі чи все ж таки втрутитеся в ситуацію?

Ще раз вимагаємо звернути увагу на 35-школу, яку намагаються ліквідувати та захистити школярів від сумнівних контактів та небезпечних експериментів.

Також пропонуємо вам зробити відповідні кадрові висновки. Догана? Як мінімум!
 

ІА "Вголос": НОВИНИ