Відповідна бойова гурпа базується о Оклахомі, інформує тамтешнє агентство News9.

Повідомляють, що у день пожежі, 16 липня, військові приїхали до Львова із Яворівського полігону, щоб відпочити і оглянути місто. Перебуваючи поблизу Оперного театру, вони помітили дим, що йшов з будинку поблизу. Саме в цей час на проспекті Свободи в квартирі на 2-му поверсі житлового будинку №31 сталося займання.

«Що ж, мій перший інстинкт як піхоти був кинутися в пожежу на поміч», —коментує сержант Нельсон Діз.

Коли гвардійці дісталися будинку, то побачили, що пожежники ще не приїхали, а всі інші просто дивляться і нічого не роблять, щоб допомогти.

«Всі якось або просто дивилися, або йшли далі у своїх справах, ніби нічого не сталося, — згадував Діз. — Ми крикнули: «Hey, let's get in there!» і побігли всередину».

«Так, інстинктивно ми всі просто забігли всередину і почали допомагати людям», —зазначає Келлар Джексон.

До Джексона і Діза приєдналися Вінсент Гамерікгауз, Кевін Полк та Аарон Мур. Вони побачили людей, що тікали з пожежі, і побігли просто на третій поверх.

«Ви би бачили цей вогонь, — згадував Діз. — Це було полум'я, просто... сила полум'я!»

У своєму рідному оклахомському містечку Краудер (коло Піттсбурга) Діз є пожежником-волонтером, тож добре знав, що вони мають швидко рухатися і рятувати з полум'я людей.

«Ми почали стукати в двері, у вікна, намагаючись привернути увагу людей, — пояснив Діз. — Вони могли не знати про пожежу».

«Було тяжко дихати від диму, це був якийсь хаос, — додав Джексон. — Тут в нас була одна пані, яка не хотіла виходити, бо не хотіла лишати своїх псів».

Оклахомські солдати не знають української мови, але Діз каже, що це не заважало.

«Люди відразу зрозуміли, що сталося, відразу повідомили інших в квартирі, намагалися винести, що могли».

«Я пишаюся тим, що ми зробили, — сказав Джексон. — І радий, що ми це зробили».

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ